tirsdag, december 12, 2006

Portræt: Manden, der blev minister ved et tilfælde

Det er ikke første gang, Lars Barfoed er i centrum for alles opmærksomhed, men alligevel er han ikke et særlig velbeskrevet blad. Vi har samlet lidt baggrund om manden, der blev minister ved et tilfælde, og den sag, der måske fører til hans tidlige exit fra magtens højeste tinder:

Der er blandt mange borgerlige et udbredt had til Danmarks Radio, og hvis Lars Barfoed ikke er blandt de røde lejesvendes fans, så er det ganske forståeligt. Det var nemlig DR's "Kontant", der den 14. marts i år satte gang i det, der skulle blive til "kødskandalen".

Programmet afslørede, at Thulin Kød havde videresolgt flere ton gammelt kød. Og selvom ministerens medarbejdere var blevet advaret, så var der ikke sket noget. Der rejste sig en politisk storm, og oppositionen krævede forbrugerministerens afgang.


Men statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) holdt hånden over sin forbrugerminister. Og da Fogh gjorde det klart for Dansk Folkeparti, at mistillid til Lars Barfoed var det samme som mistillid til hele regeringen, kunne Barfoed blive på sin post.

Allerede før kødskandalen var Lars Barfoeds position blevet svækket af historien om et parti virusinficerede hindbær fra Polen, som ikke blev opfanget af Fødevarekontrollen. Flere end 1000 danskere blev syge og fem døde.

Efter kødskandalen fulgte en række andre tilfælde, hvor det viste sig, at Fødevarekontrollen havde vist sig utilstrækkelig.

Lars Barfoed fastholdt, at den svigtende fødevarekontrol ikke var et resultat af nedskæringer, sådan som det gang på gang blev fremført af oppositionen til venstre side i Folketinget. Det handlede bare om at tilrettelægge kontrollen bedre.

Han blev udnævnt til familie- og forbrugerminister i februar 2005, da partifællen Henriette Kjær sagde farvel efter afsløringer af rod i privatøkonomien.

Lars Barfoed er født i 1957 på Frederiksberg. Han begyndte sin rejse mod Christiansborg, da han som 17-årig meldte sig ind i Konservativ Ungdom (KU). I 2001 blev han valgt til Folketinget for Frederiksborg Amtskreds. På det tidspunkt var han direktør i Finansrådet, bankernes interesseorganisation. Før det havde Lars Barfoed, der er uddannet cand.jur. i 1981, en længere karriere i brancheorganisationer som f.eks. Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Organisation af Detailkæder, Butikshandelens Fællesråd og Dansk Handel & Service.

Lars Barfoed var før ministertiden kendt som en dygtig og fagligt kompetent finansordfører, men var samtidig også kendt som lige vel ideologisk, når han insisterede på at tale om voldsomme velfærdsreformer og afskaffelse af efterløn. Flere - både i og uden for hans eget parti - beskyldte ham for at være "politisk tonedøv", men Barfoed holdt fast, og det aftvang også respekt.

Ingen kommentarer: