fredag, december 29, 2006

Konservative vælgere: Ud med DF

Hele 60 procent af det konservative vælgerkorps så helst et regeringssamarbejde, der ikke baserede sig på Dansk Folkepartis stemmer. Det viser en ny meningsmåling fra Vilstrup i følge B.T.

- Der er ingen tvivl om, at det er udtryk for, at de konservative vælgere
er utilfredse med Dansk Folkepartis uberettigede mistillid til Lars Barfoed. Jeg læser det ikke som et fravalg af den borgerlige regering, siger de konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller.

Men hun erkender, at det kan få konsekvenser for partiets deltagelse i VKO-alliancen, hvis den negative holdning til DF bider sig fast hos de konservative vælgere.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, mener, at de konservative vælgeres modstand mod hendes parti især skyldes, at den konservative partileder, Bendt Bendtsen, langede kraftigt ud efter støttepartiet efter Barfoeds ministerafgang.

Det kunne være interessant at se hvem de konservative vælgere i stedet så som partiets samarbejdspartnere.

Kilde: B.T.

V: Det skal betale sig at gå på arbejde

Det skal bedre betale sig at arbejde end få offentlige ydelser som kontanthjælp. Med lidt arbejde slipper modtagere for at blive omfattet af loftet over kontanthjælp.

Det siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, til Ritzau. Han forstår ikke, at LO vil føre kampagne mod starthjælp, kontanthjælpsloftet eller introduktionsydelsen samt udgive en hvidbog om større ulighed i Danmark.

- For os er det afgørende, at det kan betale sig at arbejde. Det er filosofien bag kontanthjælpsloftet. Undersøgelser dokumenterer, at det har en effekt, siger Jens Vibjerg.

Han afviser, at loftet tværtimod fastholder blandt andet indvandrere i fattigdom.

Kilde: Ekstra Bladet

onsdag, december 27, 2006

Uenighed om stemmeret til dansk-svenskere

Bor man i Sverige, men arbejder og betaler skat i Danmark, så har man ikke ret til at stemme ved folketingsvalg.

Problemet har hidtil ikke berørt særligt mange mennesker, men efter indvielsen af Øresundsbron har flere og flere danskere fundet ud af, at svenskerne har billige boliger og ditto biler. Derfor er flere tusinde danskere flyttet hinsidans, og nu kræver de deres ret - stemmeret.

Det er dog ikke sådan ligetil at give dansk-svenskerne stemmeret. Grundloven kræver nemlig, at vælgeren skal bo i Danmark for at kunne gøre brug af stemmeretten.

Spørgsmålet er nu sat på den politiske dagsorden, og De Radikale og SF er klar til at ændre Grundloven. Dansk Folkeparti giver gerne 10 års stemmeret straks, men regeringspartierne stritter imod, og Socialdemokratiet kan ikke få øje på noget stort problem.

Regeringspartiet Venstres - der har en særlig øresundsordfører, Marion Pedersen - vil dog gerne give stemmeret til pendlerne, hvis Grundloven alligevel en dag skal ændres.

Kilde: JP/Ritzau.

Måling: Svindende opbakning til Fogh

På trods af, at 61 procent af vælgerne ikke tror på et folketingsvalg i 2007, så er det kun 35,2 procent der foretrækker Anders Fogh Rasmussen som landets statsminister.

Det viser en måling, som Analyse Danmark har lavet for B.T. i dagene før jul.

Dermed er Anders Fogh Rasmussen kun en kende mere populær end Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, der får støtte af 33,6 procent af vælgerne.

De Radikales forsøg på at gøre partiformand Marianne Jelved til statsminister er mildt sagt ikke slået igennem: Kun 5,3 procent af vælgerne peger på Jelved.

Lægger man imidlertid tilslutningen til Marianne Jelved og Helle Thorning-Schmidt sammen, så foretrækker 38,9 procent af vælgerne en af de to i forhold til de 35,2 procent, der støtter Fogh.

Kilde: B.T.

S: Vismænd på vildspor

Når de økonomiske vismænd taler om overophedning af den danske økonomi og mangel på arbejdskraft, så tænker de alt for lokalt og overser virkningen af globaliseringen. Det mener Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, der i et interview med DR Orientering uddybede sin kritik af rigets fremmeste økonomer.

- Hvis virksomhederne får behov for at udvide produktionen, så har de jo mulighed for at gøre det mange andre steder end i Danmark - fx i Kina, Frankrig eller hvor virksomheden nu har etableret sig. Det vil sige at det arbejdsmarked, man skal koncentrere sig om, når man skal se på hvor meget fx løndannelsen betyder, er globalt og ikke kun lokalt, siger han til Orientering.

Henrik Sass Larsen mener desuden, at vismændene må erkende, at de har taget fejl.

- Det er flere år siden, at de begyndte at fortælle, at nu skulle vi til at gribe ind, ellers gik det galt. Men det er jo ikke gået galt, siger han.

Kilde: DR Orientering

S: Kristendemokraterne er "søde"

Kristendemokraternes julehistorie om, at de vil mediere mellem S og RV, får en noget nedladende kommentar med på vejen af Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen. Han mener ikke, at det er nødvendigt med et forsoningsmøde mellem Socialdemokraterne og De Radikale, og takker derfor nej til invitationen fra Kristendemokraternes formand, Bodil Kornbek med følgende kommentar:

- Det er da utrolig sødt af Bodil Kornbek at interessere sig for, at vi får en så stærk opposition som muligt i forhold til regeringen. Men jeg mener ikke, at der er brug for sådan et møde, siger Henrik Sass Larsen ifølge DR Nyheder.

Han understreger, at S og R har et godt samarbejde i hverdagen, og hvad angår valget af statsministerkandidat, er det ikke noget, vi skal holde møde om, mener han.

- Det er jo De Radikale, der skal beslutte sig for, hvem de vil pege på som statsministerkandidat. Den beslutning må respekteres. Det kan man ikke indkalde til møde om, siger Henrik Sass Larsen.

Kilde: DR Nyheder.

Odense-borgmester sjofler KL

Anker Boyes (S) afløser som borgmester i Odense, den konservative Jan Boye, slog i valgkampen hårdt på, at han ville passe sit arbejde i Odense, og ikke som sin forgænger gå mere op i bestyrelsesposter og udvalg. Det løfte tager den konservative borgmester meget alvorligt. Så alvorligt, at han ifølge Fyens Stiftstidende, ikke passer sit arbejde som medlem af KL's bestyrelse.

Avisen har forsøgt at få KL til at oplyse, hvor ofte Jan Boye melder afbud til bestyrelsesmøder, men KL er ikke forpligtet til at oplyse dette - og holder derfor afbudslisten hemmelig for offentligheden.

Avisen har også forsøgt at søge oplysninger hos mere end en håndfuld KL-bestyrelsesmedlemmer - uden held og i hvert fald til citat, bortset fra Næstveds socialdemokratiske borgmester, Henning Jensen, der siger:

- Direkte adspurgt må jeg sige, at Jan Boye er meget fraværende i KL-regi. Han udviser ikke det største engagement og interesse, men bruger måske sine kræfter hjemme i Odense, siger Næstved-borgmesteren.

Jan Boye er med i over 30 bestyrelser, udvalg, komitéer etc., og forholdt det tal siger Jan Boye:

- Er det så mange? Halvdelen er poster, hvor jeg som borgmester er født ind i, og en del forsvinder ved årsskiftet, når Fyns Amt nedlægges, og jeg stopper som amtsrådsmedlem, lyder svaret fra Jan Boye.

Odense-borgmesteren har været med til alle byrådsmøder i 2006, men måtte dog 10. maj gå før tid og overlade dirigentstokken til viceborgmester Alex Ahrendtsen (DF), da han skulle på en rejse til Kina. To møder i Økonomiudvalget har han meldt afbud til.

I Fyns Amtsråd har han svigtet ét af 11 amtsrådsmøder og fem af 19 møder i Økonomiudvalget.

Kilde: Fyens Stiftstidende.

S: Urafsteming i Rudersdal

To kandidater skal i urafstemning om at blive Socialdemokraternes folketingskandidat i Rudersdal-kredsen i Nordsjælland. Det er resultatet efter at ingen af tre kandidater i første runde formåede at få mere end 50 % af stemmerne.

De to "vindere" af første afstemning er regionsrådmedlem Marianne Stendell fra Allerød, der er informationshef i Copenhagen Capacity og Mads Reinholdt der læser statskundskab på Københavns Universitet og tidligere har været amtsformand (dengang man stadig havde sådan nogle) for DSU i Frederiksborg Amt.
De to fik henholdsvis 137 og 125 stemmer i første runde, mens en tredje kandidat fik 40 stemmer. Vi tager nok derfor ikke nogens parti ved at sige at der ser ganske åbent ud inden anden runde.

Rudersdal-kredsen dækker de gamle Birkerød, Søllerød og Allerød kommuner og kan ikke ligefrem betegnes som en drømmekreds for de fleste Socialdemokrater, fordi folk i området ikke ligefrem flokkes om de røde faner. Til gengæld for vedkommende så lov til at være direkte modkandidat til Venstres Claus Hjort Frederiksen og det kan nok ikke rigtig skræmme nogen.

Resultatet kommer den 24. januar.