onsdag, december 27, 2006

Uenighed om stemmeret til dansk-svenskere

Bor man i Sverige, men arbejder og betaler skat i Danmark, så har man ikke ret til at stemme ved folketingsvalg.

Problemet har hidtil ikke berørt særligt mange mennesker, men efter indvielsen af Øresundsbron har flere og flere danskere fundet ud af, at svenskerne har billige boliger og ditto biler. Derfor er flere tusinde danskere flyttet hinsidans, og nu kræver de deres ret - stemmeret.

Det er dog ikke sådan ligetil at give dansk-svenskerne stemmeret. Grundloven kræver nemlig, at vælgeren skal bo i Danmark for at kunne gøre brug af stemmeretten.

Spørgsmålet er nu sat på den politiske dagsorden, og De Radikale og SF er klar til at ændre Grundloven. Dansk Folkeparti giver gerne 10 års stemmeret straks, men regeringspartierne stritter imod, og Socialdemokratiet kan ikke få øje på noget stort problem.

Regeringspartiet Venstres - der har en særlig øresundsordfører, Marion Pedersen - vil dog gerne give stemmeret til pendlerne, hvis Grundloven alligevel en dag skal ændres.

Kilde: JP/Ritzau.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Man kunne så passende også inkludere udstationerede danskere, der arbejder i den private sektor. Udsendte danskere ved ambassader og internationale organisationer (fx FN) kan stemme, men danske Novo-, Carlsberg- og Mærsk-folk kan ikke. Logikken er ikke helt til at få øje på.

Rasmus Ole Hansen sagde ...

Det er en rimelig underlig diskussion. For om man betaler skat eller ej i Danmark har da intet som helst med stemmeretten at gøre.

Mest af alt virker det som endnu et af det løbende (og ofte latterlige) argumenter for det nødvendige i en revision af Grundloven.

Batulo sagde ...

Jeg synes det er urimmeligt at dansk statsborger som arbejde og betaler skat til den danske stat, ikke kan få lov til at være med, til at bestemme hvem skal regere Danmark. Danmark udgør jo en stor del af deres liv. At nægter deres stemmeret pga. de bor lidt udenfor Danmark er ikke retfærdigt.
Det gør der hellere ikke noget, at ændre Grundloven for deres skyld, fordi de er jo dansk statsborger .

peace and love