tirsdag, december 05, 2006

Dansk politik kigger i krystalkuglen, forudser mange nye ansigter i S-gruppen

Kliche: Det er svært at spå, specielt om fremtiden men Dansk Politik har kigget dybt i krystalkuglen (sammen med Dan Holt Jensen, der ellers skulle skrive opgave på studiet) og prøver at forudse hvem der kommer i folketinget hvis Socialdemokraterne får 29 % af stemmerne ved næste Folketingsvalg.

Den slags er selvfølgelig meget, meget svært at vurdere fordi der er kommet et helt nyt valgkredssystem der flytter rundt på vælgere og valgkredse, men vi prøver alligevel. Der skal også lige en tak til Kaare Dybvad der på talbanken.wordpress.com har samlet oplysningerne om valgkredsenes størrelse. Vi ville også gerne sige tak til Socialdemokratiets hjemmesideredaktion hvis de havde lagt en tilgængelig oversigt over partiets folketingskandidater ud på partiets hjemmeside, men det er måske for meget at forlange.

Hvis Socialdemokraterne får 29 % af stemmerne svarer det til 51 mandater hvilket er en fremgang på fire, men der har allerede nu mange folketingsmedlemmer der har annonceret at de stopper bl.a. Per Kaalund (Hvidovre), Jan Petersen (Djursland), Ole Stavad (Sæby) og Jytte Andersen (Nørrebro), hvilket giver en naturlig udskiftning der. Blandt dem der kommer ind er den mest markante uden tvivl Nick Hækkerup.

Vi gennemgår det hele slavisk storkreds for storkreds og vi er naturligvis klar over at der sidder nogen med lokalkendskab der ved bedre end os. Bare sig frem.

Københavns Storkreds

De tre københavnske storkredse, der dækkede Københavns og Frederiksberg kommune, lægges sammen til en og udvides med Tårnby og Dragør kommuner. Vi satser derfor på at Socialdemokraterne går fra fem til syv mandater i hovedstaden

Den store stemmesluger bliver naturligvis den socialdemokratiske partiformand Helle Thorning-Schmidt (Østerbro) som vi forventer får et valg i ritt’ske dimensioner (75.000 stemmer burde ikke være uopnåeligt, når man tænker på at der er omkring 150.000 flere borgere i kredsen end i Københavns kommune).

Med sig i folketinget tager hun sig igen Karen Hækkerup (Amager), Christine Antorini (Indre By), Pia Gjellerup (Slotskredsen) og så bliver der sagt velkommen til DSU-formanden Jacob Bjerregaard (Utterslev), den tidligere DSU-formand Jens Christiansen (Vesterbro) og enten Lars Gaardhøj (Nørrebro) eller Mette Reisman (Valby), sidstnævntes hører til blandt de mindste men der er altid mange lokale stemmer i Valby og når Helle støvsuger kredsen for stemmer vil det være begrænset hvor mange personlige stemmer de andre får.

Københavns Omegns Storkreds

Den tidligere Københavns Amtskreds er blevet noget amputeret og har måtte aflevere både Amager, Søllerød og Ledøje-Smørum til andre kredse og det spiser den fremgang som partiet her spås.

Mette Frederiksen er partiets store navn i København, hendes kreds Ballerup er blevet udvidet med Glostrup Kommune og det er nok ikke så skidt for hende. Hun får følgeskab af Mogens Lykketoft (Tastrup-kredsen) og Morten Bødskov (Rødovre-Herlev) og så spår vi at der bliver gensyn med Sophie Hæstorp Andersen der er blevet opstillet i Brøndby og at Rushy Rashid Højberg afløser Per Kaalund i Hvidovre.

Nordsjællands Storkreds

Det velhavende Nordsjælland, der er blevet udvidet med et par velhaverkommuner i den sydlige del af storkredsen, er ondt territorium for Socialdemokraterne men vi forudser at socialdemokraterne tager fire pladser fra Nordsjælland.

Den første plads går til Hillerøds borgmester og partiets næstformand Nick Hækkerup (Egedal), mens de tre andre pladser går til far Klaus Hækkerup (Frederikssund), sundhedsordfører Lone Møller (Hillerød) og så bliver der gensyn med Carsten Bo Jensen (Helsingør).

Sjællands Storkreds

De tidligere Roskilde, Vestsjælland og Storstrøms Amter er blevet lagt sammen til en kæmpekreds der således strækker sig fra Greve i nord, til Nakskov i syd. Det er en kreds hvor både Anders Fogh og Pia Kjærsgaard forventes at stille op og hvor det bliver kandidater med mange penge og god organisation der trænger igennem. Vi forudser lidt optimistisk at socialdemokraterne vinder otte mandater i storkredsen.

Der bliver genvalg til seks medlemmer, chefideologen Henrik Sass Larsen (Køge), Mette Gerskov (Roskilde), Thomas Adelskov (Holbæk), Magnus Heunicke (Næstved), John Dyrby (Slagelse) og Vibeke Grave (Lolland). Det betyder at der er plads til to nye navne hvor vi kun kan fastsætte et, nemlig Rasmus Horn (Kalundborg) der stiller op i landets største kreds. Det andet folketingsmedlem bliver kandidaten i Guldborgsundkredsen der dækker Nykøbing Falster uanset hvem de nu vælger der. Dermed bliver der ikke valg til en fjerde Hækkerup, nemlig Ole H. der stiller op i Ringsted.

Fyns Storkreds

Der har været lidt interne omrokeringer på Fyn, men ikke noget der rykker på det generelle billede. Socialdemokraterne får fire mandater på motorvejsbumpet.

Lotte Bundsgaard trækker vel som sædvanlig 20-30.000 stemmer og så tager hun gruppeformand Carsten ”Er der ma’ te’ mø’et?” Hansen (Odense), Poul Andersen (Middelfart) og kandidaten fra Svendborg, den lokale formand for LO, Niels Chr. Nielsen med sig.

Sydjyllands Storkreds

Storkredsen dækker Sønderjylland, Ribe og dele af Vejle amter men der er også tale om hostile territorium for Socialdemokraterne. Vi forudser fire mandater (men det skulle nok være fem, men regnestykket skulle gå op) som fordeler sig på Benny Engelbrecht (Sønderborg), Kim Mortensen (Esbjerg By), Lise von Seelen (Haderslev) og Bjørn Medom Nielsen (Fredericia).

Østjyllands Storkreds

Kredsen dækker det gamle Århus Amt sammen med Horsens der er flyttet til fra Vejle Amt. Silkeborg er blevet sendt til Vestjylland. Men her hiver partiet snildt otte mandater hjem.

Svend Auken (Århus) bliver nok genvalgt og med sig tager han en række gamle kendinge som Hussein Arac (Århus), Rene Skau Bjørnsson (Århus), Kirsten Brosbøl (Skanderborg) Anne-marie Meldgaard (Århus) og Torben Hansen (Randers). Nye ansigter bliver Henrik Dam Kristensen der er opstillet i Horsens og den kandidat som efterfølger Jan Petersen på Djursland.

Vestjyllands Storkreds

Danmarks svar på det vilde vesten skulle gerne sende fire socialdemokrater til København. Storkredsen består af Ringkøbing Amt på Silkeborg og lidt af det gamle Viborg Amt.

De fire er kulturordfører Mogens Jensen (Herning), Jens Peter Vernersen (Holstebro), Oberst Jens Christian Lund (Viborg) og et enkelt nyt ansigt. LO-konsulenten Thomas Jensen (Silkeborg).

Nordjyllands Storkreds

Det gamle Nordjyllands Amt er blevet udvidet med lidt af Viborg Amt. Socialdemokraterne fik et overraskende godt valg i Nordjylland sidste gang så vi regner ikke med den store fremgang og partiet holder de seks mandater. Frank Jensen og Ole Stavad er eller vil stoppe.

På hollandsk hedder ham der står øverst på stemmesedlen en ”Lijsttrekker” og i Nordjylland hedder han Orla Hav. Den nuværende regionsformand, tidligere amtsborgmester fik et rigtig godt regionsvalg og det tror vi sku han får igen. Med sig til København tager han Bjarne Laustsen (Frederikshavn), Rasmus Prehn (Aalborg), Lene Hansen (Hjørring) og Ole Vagn (Thisted), ny bliver tidligere kampagnechef for Ritt Bjerregaard, Louise Saabye-Høst (Aalborg)

Bornholms Storkreds

Krøllebølle-øen får to medlemmer af Folketinget, en fra Venstre og Jeppe Kofod. Det er lige så uinteressant at følge som det er om Republikanerne vinder staten Utah ved næste præsidentvalg.

12 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ja det er da ihvertfald et forsøg, og hvordan det hele ender kan være svært at spå om.

Jeg kan dog godt være i tvivl om Bjørn Medom i Fredericia vinder. Han har tabt tidligere til Karen Klint og Lissa Mathiasen, og mon ikke han gør det igen.

Vi har også behov for at der bare i enkelte storkredse bliver valgt lidt flere kvinder, da analysen siger 15 ud af 51 lige nu... Det er for lidt.

Anonym sagde ...

Flot og interessant arbejde. Det kunne også være interessant at se en analyse over, hvordan Venstres gruppe ser ud efter de nye kredsinddelinger.
Omkring Bornholm. Ja det er uinteressant, men fordi de historisk interesserede vil jeg blot nævne, at Venstre faktisk tabte sit "sikre" kredsmandat til en fremskridtsmand i 1973. Og det var ikke Glistrup, der var opstillet...

Anonym sagde ...

Hej

Et bud i Kbh kunne også være Yildiz Akdogan, som har den største kreds og som kan trække indvanderstemmer.

Mette Reismann er dog lettere usandsynlig, da Helles opstilling vil trække kvindestemmer fra de andre kvinder, ligesom Ritt gjorde. Valby har desuden ikke givet valg siden Buksti.

Jens C er i en radikal kreds, og kredsen har kun undtagelsevis givet valg til Sophie HA.

Anonym sagde ...

Yildiz Akdogan stiller op i en kreds som ikke er kendt for at levere et godt stykke valgarbejde og så har hun til gode at levere en stærk profil.

Mht. hjemmesiden så forlyder det at S-partisekretæren har givet et tilbud på 3 rotationspresser i Polen. Det er noget med at han forudser at Internettet går af mode i 2007 og at den næste valgkamp vindes på pjecer.

Anonym sagde ...

I Østjylland tror jeg mere på Kirsten Brosbøl end Hüseyin Arac. Hun slog ham klart sidste gang. Hun slog faktisk også Torben Hansen klart, så jeg tror ikke at det bliver hende der ryger.

DanskPol sagde ...

Det er en fejl at Brosbøl mangler, der står at S tager otte mandater men hvis man tæller sammen Auken, Arac, Bjørnsson, Hansen, Meldgaard, H.D. Kristensen og Djursland giver det kun syv. Borgmesterfruen er nummer otte.

Anonym sagde ...

Ahem...

Københavns Storkreds:
For det første skal Lars Gaardhøj lige vinde urafstemningen i Nørrebrokredsen, der p.t. er i anden runde mod Villy Dyhr.

For det andet hedder manden Gaardhøj og ikke Gaarsøe. Sidstnævnte er sekretariatschef for solidaritetsorganisationen Internationalt Forum.

DanskPol sagde ...

@Dan Holt: Jeg er enig i at der godt kunne falde i hvert fald et enkelt mandat mere i Sydjylland og i så fald er det Karen Klint eller måske til den lille bohemé Tobias Gräs der kommer ind.

@Jarl Cordua: At lave den slags forudsigelser kræver at man har indsigt i kandidatfeltet og det har jeg ikke på samme måde i partiet Venstre.

@Bo Arlind: Dem der stemmer på indvandrerkandidater har allerede Nasser og Kamal Qureshi + Lars' svar.
Desuden skal man huske at det her valg bliver afgjort på marginalerne ligesom kommunalvalget da Helle vil støvsuge storkredsen.

@Anonym: Lars G. manglede kun nugle få stemmer for at vinde første runde, så det regner jeg med er en form sag.

Anonym sagde ...

Så er Ole Vagn valgt i Thisted.

Jeg siger ikke andet end: Hvem gør Thisted gavn --- det gør Ole Vagn

Og tjek så lige billedet fra 2005 valgkampen, hvor Ole ikke blev valgt ind. Han røg dog senere ind efter Pernille Blach trak sig.

Anonym sagde ...

En strålende og interessant analyse.

Jeg er dog ikke helt overbevist om, at den nordjyske forudsigelse holder vand. Først og fremmest er det lidt svært at forudsige, om Nordjylland holder det ekstra S tillægsmandat, som blev vundet sidst på baggrund af status quo, medens resten af landet gik tilbage.

Orla Hav er en naturlig stemmesluger i Aalborg Nord, desuden er Bjarne Laustsen sikker, ligesom Rasmus Prehn, Lene Hansen og Ole Vagn formentlig nogenlunde sikre på genvalg.

Men men, desuden opstiller tidligere borgmester og nuværende EU parlamentariker Ole Christensen - et sæde han noget chokerende vandt udelukkende på nordjyske stemmer (stort set). Det er meget vanskeligt at forestille sig, at han ikke skulle placere sig i top3-4 over nordjyske S stemmeslugere.

Det giver formentlig de sidste 3 kredse et mandat at strides om. Aalborg Øst er langt den største kreds og den stærkeste socialdemokratiske bastion - men den har ikke givet valg ved de seneste 4 valg, da andre aalborg-stemmeslugere har støvsuget den for personlige stemmer. Naturligvis tildels grundet en vag kandidat. Der er urafstemning mellem Louise Høst og den nuværende formand for byrådsgruppen i Aalborg Anna Kirsten Nielsen om, hvem der skal overtage kredsen - og det ligner close race.

De sidste to mindre kredse kræver nok et mirakel - eller en stemmesluger - for at give valg.

Svensgaard

Louise Juul Jensen sagde ...

Hvis jeg ikke tager helt fejl har Pia Gjellerup, så ikke fået ret dårlige valg de to sidste gange og er blevet reddet af liste-stemmer. Er det helt umuligt og tænke sig at hun vil få svært ved at komme ind, nu der er så mange andre seje kvinder og stemme på?

Louise Juul Jensen

Anonym sagde ...

Angående Fyns Storkreds kommer der lige et par betragtninger fra en lokal, så kan I jo være enige eller ej.

1: Carsten fik sidste gang rigeligt med personlige stemmer til at komme ind uden Lottes, det billede ændre sig næppe.

2: Niels Christian har en af de historisk bedste kredse på fyn (for en socialdemokrat!), men han bommede den ret så fælt ved sidste valg, derudover har han truffet beslutninger som har gjort ham ret upopulær i lokalområdet - fx salget af den ene af de 2 lokale højskoler. Når man dertil lægger at partiapperatet i Svendborg er noget som minder om ikke eksisterende, ja så tror jeg ikke på at den kære Niels Christian kommer ind.

Det er mere realistisk at Niels sindahl kommer ind, hvis han mod forventning ikke skulle stille op, må partiet på fyn formentlig nøjes med 4 mandater.

/Daniel