fredag, februar 02, 2007

Karen Jespersen ville begrænse ytringsfriheden

Der rodes allerede nu i Karen Jespersens blakkede fortid.

Som VS'er støttede Karen Jespersen 'røde undtagelser fra demokratiet', der bl.a. indbefattede begrænsninger i ytringsfriehden. Det skriver metroXpress fredag.

Som folketingsmedlem for VS i slutningen af 1970'erne var hun en af demarkante skikkelser i den yderligtgående fraktion inden for VS, 'Gruppe 79', der blandt andet krævede en række 'røde undtagelser fra demokratiet'.

- Ideen var, at man under visse omstændigheder skulle kunne sætte demokratiet ud af kraft, hvis det gavnede sagen. Hvis der eksempelvis var flertal for at indføre et socialistisk samfund, og mindretallet forsøgte at forpurre det ved at sprede løgne, skulle man kunne censurere medierne, siger Jespersens daværende partifælle Jørgen Lenger.

Som byrådspolitiker og folketingsmedlem for VS gennem ni år husker han tydeligt diskussionen om de røde undtagelser, der skabte stor intern debat i partiet i 1980.

En af de mest indædte modstandere af de 'røde undtagelser' og Gruppe 79 var Preben Wilhjelm, der er medstifter af VS:
- Jeg gik ind for, at demokratiet var ukrænkeligt. Karen Jespersen og Ralf Pittelkow mente, at den holdning var for småborgerlig og blåøjet. De mente, at målet kunne hellige midlet under visse omstændigheder. Historien har heldigvis vist, at jeg fik ret.

Bent Jensen, der er professor i historie ved Syddansk Universitet og forskeri venstrefløjens historie, betegner fraktioner som Gruppe 79 som stærkt yderligtgående. Alligevel ser han ikke noget underligt i, at den tidligere socialist nu skal repræsentere 'Danmarks Liberale Parti.

- Folk bliver jo klogere, og det er kun glædeligt. Der er jo også gået over 25 år, så hun har haft god tid til at tænke sig om, siger han.

Karen Jespersen selv bekræfter, at hun var medlem af Gruppe 79-fraktionen, men hun husker intet om de 'røde undtagelser fra demokratiet.

- Det kan godt være, at Gruppe 79 havde den holdning, men jeg kan ikke huske, hvad jeg mente om det. Det siger mig ikke en pind, siger hun til metroXpress.

Ingen kommentarer: