mandag, januar 29, 2007

DFU er venner med Europas yderste højre

Dansk Folkepartis Ungdom og en folketingskandidat for Dansk Folkeparti har ikke noget imod Sverigedemokraterne og det belgiske Vlaams Belang, som ellers begge er sorte får i det pæne politiske selskab i deres hjemlande på grund af deres negative holdning til indvandrere.

Kenneth Kristensen, som er formand for Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) og folketingskandidat for Dansk Folkeparti, fortæller om to-tre møder med hver af de to partiers ungdomsorganisationer inden for det seneste år til halvandet. "Stuerene" er imidlertid ikke partier som det franske Front National og de tyske NPD og Republikanerne.

- Det er et problem, at pressen gør nogle partier i andre lande til "ikkestuerene". Men Front National og NPD er bestemt ikke stuerene. Dem vil jeg bestemt ikke samarbejde med, siger Kenneth Kristensen til Ritzau.

- Når vi har fået en henvendelse fra Republikanerne i Tyskland, så har vi brugt cirka 30 sekunder på at afgøre, at dem vil vi ikke have noget med at gøre, siger Kenneth Kristensen.

Hans problem med det franske Front National er ikke mindst, at partispidser bagatelliserer jødeudryddelsen under Anden Verdenskrig. Og om Det tyske NPD siger han:

- Deres fremfærd er helt ude i skoven med nazimarcher, korthårede mennesker og konflikt med forfatningsdomstolen, siger han.

Det afgørende for Kenneth Kristensen er, om partier er frihedsorienterede eller søger at knægte frihedsrettigheder.

Sverigedemokraterne havde DFU møde med op til det svenske valg i september, hvor den konservative Fredrik Reinfeldt blev statsminister. Han lægger kraftig afstand til Sverigedemokraterne.

Når det gælder Vlaams Belang (flamsk interesse, red.), har alle de øvrige partier i Belgien vendt ryggen til partiet. Partiet ønsker et selvstændigt hollandsktalende Flandern og er en afløser for Vlaams Blok, der blev opløst af den belgiske højesteret på grund af "permanente opfordringer til raceadskillelse og racisme".

DFU's moderparti, Dansk Folkeparti, holder generelt afstand til andre udenlandske partier.

- Dansk Folkeparti har den politik, at det ikke vil have noget med partier fra andre lande at gøre. I Dansk Folkepartis Ungdom føler vi, at der kan være et udbytte af at have et samarbejde med politiske partier fra andre lande, siger Kenneth Kristensen, som udover posten som DFU-formand også er ansat specialkonsulent i Dansk Folkepartis pressetjeneste.

- Jeg kan se logikken i, at Dansk Folkeparti ikke vil have formelle forbindelser med partier i andre lande af frygt for at blive slået i hartkorn med dem og alt, hvad de har sagt. Personligt ser jeg forholdsvis fordomsfrit på det.

Det belgiske Vlaams Belang er udsat for en hetz fra de belgiske myndigheder, mener Kenneth Kristensen.

- Man opløste Vlaams Blok på grund af racistiske udtalelser, som i mine øjne på ingen måde var racistiske. Samtidig fører man en politik, som holder dem ude af det gode selskab og stempler dem som racistiske. Det er forrykt, siger Kenneth Kristensen, der i 2003 selv fik en dom for racisme, som landsretten takserede til 14 dages betinget fængsel.

Oplevelser i Østrig ligger bag den holdning, som Dansk Folkeparti har til partier i udlandet, forklarer partiets pressechef, Søren Søndergaard.

I 2000 tog Pia Kjærsgaard til Østrig for at støtte landet, som dengang var ved at blive isoleret i Europa, fordi Jörg Haiders Frihedsparti var kommet med i regering. Imidlertid blev Pia Kjærsgaard selv mødt med isolation af Haider, som ikke ville mødes med hende.

- Mens hun var i luften på vej til Wien, fik han kolde fødder, fortæller Søren Søndergaard.

Pia Kjærsgaard mødes heller ikke med Sverigedemokraterne, som jævnligt henvender sig.

- Det er ikke, fordi vi har noget som helst imod dem. Men Pia har den holdning om søsterpartier, at man ikke kan styre, hvad de siger og skejer ud med i forskellige sammenhænge. Og så vil hun hellere undgå, at man blive kædet sammen med dem, siger Søren Søndergaard.

Kilde: Ritzau.

Ingen kommentarer: