fredag, februar 02, 2007

Gade i flere problemer

Forsvarsminister Søren Gade er til grin i skandalen om polske håndværkeres malerarbejde i Nyboder i København. Det skriver Ekstra Bladet fredag.

Avisen afslører, at renoveringen af forsvarets bygninger i Nyboder er udført af ansatte i det berygtede polske firma Grupa Zakupowa, der i årevis har stået på fagbevægelsens sorte liste, fordi firmaet har nægtet at underskrive overenskomst og betale sine folk den løn, de har krav på.

Gade oplyste den 9. januar i år i Folketinget, at Forsvaret ganske vist havde indgået en millionaftale med det danske firma Brynier Byg og Bo (der ikke har overenstkomst, red.) - Gades embedsmænd havde dog sikret sig, at underentreprenøren, det svenske firma BTC Sweden AB, var medlem af Dansk Byggeri.

Ministeren understregede dengang, at han ikke accepterer, at der anvendes underbetalt arbejdskraft til forsvarets byggeopgaver. Desværre for Søren Gade var der nogle i forsvaret, som ikke fortalte ham hele sandheden bag malerentreprisen i Nyboder.

Faglig sekretær Allan Leegaard fra Rør- og Blikkeslagernes Fagforeninger kalder ifølge bladet hele konstruktionen med et dansk, svensk og polsk firma for fup og svindel.

- De bliver mere og mere opfindsomme, de mennesker, der laver sådanne nogle konstruktioner. Og specielt må staten som bygherre gøre alt, hvad der er muligt, for at sikre sig mod svineri med underbetalt arbejdskraft, bemærker den faglige sekretær.

Det har taget Dansk Byggeri cirka tre måneder at gennemtjekke det svenske firma BTC Sweden og finde ud af, at firmaet kunne blive optaget som medlem.

Det er normal procedure. Alligevel kommer det bag på Eva Kartholm, kontorchef i Dansk Byggeri, at BTC Swedens hovedformål ifølge firmaets eget regnskab er at sælge medicin og dyrefoder.

- Det virker mystisk og ulogisk, siger Eva Kartholm til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet afslørede for to uger siden en række mystike forhold i sagen. Blandt andet, at malerarbejdet til 2.5 millioner kroner er udført af naboen til den kontorchef fra Forsvarets Boligforvaltning, Søren Bagge, som har placeret ordren.
Brynier Byg & Bo fik millionordren bare atten dage efter, at firmaet blev stiftet. På trods af at der ikke var nogen ansatte i firmaet, og at direktøren - Søren Bagges nabo, Angelina Jensen - åbent erkender, at hun ikke har nogen relavent erfaring eller uddannelse som maler.

På baggrund af Ekstra Bladets afsløringer undersøger kammeradvokaten nu sagen, og det kan meget vel tænkes, at det fører til en næse til ministeren, og at han vil sende den videre i hierarkiet som en fyring af en chef i forsvaret.

Men denne sag og flere andre viser, at Søren Gade måske skulle lade være med blindt at tro på alt, hvad forsvarets folk oplyser ham. Eller i hvert fald indføre en eller anden kontrolmekanisme og samtidig lade forstå, at han er villig til at lade hoveder rulle, hvis der er problemer.

Gade er i høj grad en "forsvarets mand", og det kan give problemer, når man pludselig bliver politisk chef for en så stor og politisk biks.


Kilde: Ekstra Bladet.

Ingen kommentarer: