onsdag, januar 31, 2007

Liberalisterne har storhedsvanvid og er sjuskehoveder

Det nystartede parti Liberalisterne har store ambitioner eller også er der nok ikke mange af medlemmerne der har gået i SFU's, hårde men hyggelige, basisdemokratiske skole. Her lærer man at sætte det enkelte medlem i centrum og give så mange som muligt medindflydelse (mens man samtidig kæmper om, at presse den anden fløj ud).

Hvis man læser partiet, altså Liberalisternes, vedtægter igennem kan man bl.a. se følgende om Landsmødet der er foreningens højeste myndighed:

"På landsmødet har hver delegeret én stemme. De delegerede er: En repræsentant fra hver lokal- og kredsafdeling, samt en ekstra repræsentant pr. påbegyndt 50 medlemmer i afdelingen. To repræsentanter fra partiets ungdomsafdelinger. Medlemmerne i partiets landsbestyrelse Partiets medlemmer i byråd, regionsråd og folketing Partiets ministre."

På nuværende tidspunkt har partiet 4 lokalafdelinger, og yderligere to er planlagte, vi kan nok hurtigt regne med at ingen af de fire afdelinger endnu har over 50 medlemmer.

Partiet har mig bekendt heller ikke nogen byrådsmedlemmer, folketingsmedlemmer eller ministre (man kan undre sig over hvorfor regionsrådsmedlemmer, uuropaparlamentarikere, EU-kommisærer skal holdes udenfor?) sidder man tilbage med en situation hvor bestyrelsen, bestående af 13 medlemmer sidder samme med de seks-syv lokale, alt efter hvor mange lokalafdelinger de nu får op og stå. Bestyrelsen sidder derfor på landsmødet med 2/3 flertal.

Delegeretsystem er udemærket for store organisationer og partier, men for et lille parti hvor der er brug for alle gode kræfter er det nok lidt håbløst ikke, at arbejde med en generalforsamling hvor alle interesserede kan møde op og få indflydelse.

I et parti hvor det vrimler med folk der kommer direkte fra Handelshøjskolen, CBS, er det underligt, at der ikke er en der kan se at de vedtægter er helt hen i vejret og fuldstændigt ubrugelige for en lille forening, der bør være dynamisk.

Det er satme en gang amatørsjusk og jeg har mødt 15-årige der kunne lave vedtægter der var mere brugbare.

Hvis Liberalisternes vedtægter var en ølreklame viller det nok være en ... (i ved det godt, jeg siger det ikke).

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Som medlem af bestyrelsen i Liberalisterne er det med en vis undren, at jeg læser kritikken af vores vedtægter. Det er vel - trods alt - ikke det vigtigste ved et nystartet parti?

Ja - vi har diskuteret vores vedtægter meget og længe. Men der er mange hensyn der skal tages i den sammenhæng. Vil man lave vedtægter, der svarer til en lille forening på et par hundrede mennesker og så lave dem om hele tiden, skal man lave vedtægter som svarer til de etablerede partier eller skal man forsøge en balance midt i mellem?

Vi er fortsat en relativt nystartet organisation og vi arbejder fortsat med at udvikle vores organisation, vores politik, vores vedtægter. Men mest af alt arbejder vi for at skabe et mere frit Danmark med lavere skat og mindre formynderi.

Så bær over med os lidt endnu!

Garby sagde ...

Hvis man bygger skal fundamentet være i orden - uanset om man bygger et lille hus eller en skyskraber.

Nu har jeg ikke prøvet at starte et parti, men som udgangspunkt vil jeg mene, at det handler om at skabe nogle fornuftige strukturer der sikrer, at de aktive kan lave noget politisk arbejde.

Jeg ved ikke hvad det er for nogle hensyn i mener at i har taget med den konstruktion. Det er i hvert fald ikke medlemsdemokrati og hvis medlemmerne, som jo hos Liberalisterne må antages at være rimelig frihedsorienteret, ikke bliver hørt vil de ikke være med.

Politik og organisation hænger sammen, hvis man jager medlemmerne væk med en syg struktur, kommer de jo ikke og udvikler politik.

Man skal som organisation have rigtig mange medlemmer før at et delegeretsystem er nødvendigt og så mange medlemmer har Liberalisterne slet ikke endnu.

I øvrigt: Hvordan kæmpe for et frit Danmark, hvis man ikke har et frit parti?

Anonym sagde ...

Jeg tror ikke dette er stedet for at indgå i en substantiel diskussion af vores vedtægter.

I de tilfælde, hvor interesserede og potentielle medlemmer af partiet har bemærkninger, kommentarer og ændringsforslag har vi taget en seriøs debat om det. Det vil vi naturligvis fortsat gøre.

Jeg mener ikke der er dækning for din vurdering af os som sjuskehoveder. Og storhedsvanvid mener jeg nu heller ikke vi lider under.

Men jeg er nu alligevel glad for din interesse for partiet :o)