onsdag, januar 31, 2007

Hørsholm vil sagsøge ministerium

Den nye udligningsreform koster i år borgerne i Hørsholm 62 mio. kr., og nu kommer reformen også til at koste Indenrigs- og Sundhedsministeriet et sagsanlæg fra Hørsholm Kommune, skriver Frederiksborg Amts Avis.

I de oprindelige beregninger på reformen var der lagt op til, at kommunen skulle aflevere 35 mio, kr., men det beløb blev i løbet af kort tid næsten fordoblet til de 62 mio. kr. Derfor ønsker et flertal i kommunalbestyrelsen med den konservative borgmester Uffe Thorndahl (billedet) i spidsen at lægge sag an mod Indenrigsministeriet.

- Der kan ikke være så enorm en afvigelse på tre uger, det er ikke rimeligt. Der må være tale om mangel på oplysning til Folketinget om lovens konsekvenser, siger Uffe Thorndahl.

Flertallet i kommunalbestyrelsen ønsker også, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet anerkender, at tabet gør det nødvendigt at lade skatten i Hørsholm Kommune stige fra 2008 på grund af det ændrede udgiftsgrundlag.

Professor i offentlig ret Claus Haagen Jensen bekræfter, at Hørsholm har ret til at lægge sag an, men uden at kende sagens detaljer tvivler han dog på kommunens chancer. Administrationen i Hørsholm har da også beregnet 75 pct. sandsynlighed for, at søgsmålet tabes.

Kommunalbestyrelsen har udsat sagen, imens kommunen undersøger, hvorvidt kommunalbestyrelsesmedlemmerne kan gøres personligt økonomisk ansvarlige for udgifterne til en retssag. Det anser Claus Haagen Jensen dog for usandsynligt.

- Man skal ikke skræmme folk fra at prøve at få ret, og hvis der bare er en vis udsigt til at vinde en retssag, så må det være udelukket, at der kan gøres personligt erstatningsansvar gældende.

Kun Venstres fem medlemmer af kommunalbestyrelsens 19 afviser et sagsanlæg.

Nye slag i gammelt salgsmål

Lars Løkke Rasmussen og Uffe Thorndahl har i mange år været politiske dødsfjender. De var begge medlemmer at amtsrådet i Frederiksborg Amt da man omdannede Hørsholm Sygehus for at være et almindeligt sygehus med skadestue og lignende, til et sygehus der kun udfører planlagte operationer. En ændring som Hørsholm-borgmesteren absolut ikke var tilfreds med.

I amtsrådets sidste leveår har Thorndahl været formand for sundhedsudvalget i Frederiksborg Amt og han mener ikke, at amterne har fået tilstrækkeligt penge fra staten til at drive sygehusene.

Thorndahl var også en stor modstander af kommunalreformen og den eventuelle sammenlægning med den indvandrertunge Karlebo Kommune, en løsning som Lars Løkke Rasmussen personligt pressede på for. Her vandt Thorndahl dog - og Karlebo (bedre kendt som Nivå-Kokkedal endte sammen med Fredensborg Kommune.

Og nu slås de så om udligningsordningen.

Uffe Thorndahl, 65, sad i Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1977-84 og var en periode gruppeformand. Han skiftede "Z" ud med "C" i '84, blev valgt til kommunalbestyrelsen i Hørsholm i '90 og i 2001 blev han borgmester. Han har desuden været medlem af Frederiksborg Amtsråd i to perioder, først fra '91-'94 og siden fra 98-06.

Kilde: Jyllands-Posten

Ingen kommentarer: