fredag, februar 02, 2007

Karen Jespersen kan udrydde Venstre i Århus

Karen Jespersens kandidatur for Venstre i Favrskov kan blive et alvorligt problem for de århusianske Venstre-kandidater. Det forudser professor og valgforsker Jørgen Elklit, Aarhus Universitet i Jyllands-Posten

- Partiledelsen har fra centralt hold besluttet at sende Jespersen ned med faldskærm i det østjyske som nødløsning for at rette op på det fortvivlende resultat i Århus fra sidste valg. Og reelt har man jo ikke nogen kandidater i Århus, der kan trække stemmer til sig. Derfor har man nok vurderet, at Jespersen generelt kan trække resultatet op, men det kan meget vel alene blive til fordel for partiets spidskandidater i Randers, Silkeborg, Horsens, Skanderborg, Hammel og Grenaa, der traditionelt når høje stemmetal på grund af lokale mærkesager, forklarer Jørgen Elklit.

Et andet problem er, at valgkredsreformen betyder, at de århusianske kredse bliver mindre i forhold til de nye, større kredse i den nye Østjyllands Storkreds. Og da det er kandidaterne med de største personlige stemmetal kombineret med opstillingskredsens størrelse, der nyder størst gavn af partistemmerne, så presser det de århusianske kandidater, påpeger Jørgen Elklit:

- Ved det seneste valg mistede man to mandater af tre i Århus, og resultatet kan meget vel blive et blankt nul ved det kommende valg.

Ved de seneste Folketingsvalg har Venstre i Århus haft vanskeligt ved at få sine vælgere til at stemme personligt. Som modtræk var Henrik Vestergard - dog uden held - opstillet i to kredse ved valget i februar 2005. Den praksis blev forbudt på Venstres landsmøde i november.

- Det er et større slag mod muligheden for at få valgt Venstre-kandidater i Århus, end at Karen Jespersen trækker stemmer ude fra Favrskov, mener Henrik Vestergaard, der endnu ikke har besluttet, om han genopstiller.

Kilde: Jyllands-Posten

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Henrik Vestergaard var ikke opstillet i to kredse ved sidste valg.

Anonym sagde ...

Jeg tror ikke Venstre har noget imod at forhindre Henrik Vestergaard i at kunne blive valgt ind.

Han havde en, mildt sagt, temmelig dårlig sag i Ekstra Bladet september sidste år.

http://ekstrabladet.dk/112/article225128.ece

Det kan være Fogh har vurderet at Karen J. har en stærkere appel til de kvindelige vælgere end Henrik Vestergaard.

Anonym sagde ...

Der bliver nok grådt tørre tårer i Venstre, hvis Vestergaard ikke forsøger at genopstille.

Der var også denne historie tidligere på året:

V-politiker kendt for at gramse.

http://ekstrabladet.dk/112/article225331.ece

DanskPol sagde ...

Fra http://www.henrikvestergaard.dk/ :

"Derfor er jeg folketingskandidat for Venstre i Århus Nord, som jeg repræsenterede i Folketinget 2001-2005, og jeg har samtidig været det for Venstre i Århus Øst fra 2. marts 2006 - 19. december 2006, indtil Venstres nye vedtægter (vedtaget på Landsmødet 17.-18. nov. 2006) forbød én kandidat at være valgt i 2 kredse."

Så den aninyme har ret og Jyllandsposten tager fejl. De beklager.