tirsdag, januar 09, 2007

S vil have statsministeren ind i sag om stjålne kunstskatte

Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen er utilfreds med Justitsministeriets optræden, i en sag om ulovligt udgravede og smuglede etruskiske genstande og han vil nu have statsministeren til at se på sagen .

Sagen berører Danmark, fordi Glyptoteket i 1970'erne har handlet med en af de anklagede i sagen. Mogens Jensen er utilfreds med at Justitsministeriet i mere end fem år har givet de italienske myndigheder afslag på deres ønske om dansk hjælp til efterforskningen.

I årets første uge har Justitsministeriet derfor afsendt et brev til den italienske statsanklager. Nu hilser ministeriet de italienske spørgsmål velkommen.

Det svar mener Mogens Jensen ikke er tilfredsstillende og han har derfor stillet spørgsmål til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for at bede ham om at svare på, om: "Justitsministeriet har levet op til god embedsførelse".

- Jeg kan ikke lade være med at tænke, at man i Københavns Politi og i ministeriet har sagt til sig selv, at det her kunne give en masse arbejde og besvær, og derfor var det mest hensigtsmæssigt bare at afvise de italienske retsanmodninger. I hvert fald må det helt klart påtales over for Justitsministeriet, hvis der ikke har fundet en selvstændig sagsbehandling sted, siger Mogens Jensen til Politiken.

Kort før jul afsendte kulturminister Brian Mikkelsen (K) desuden to breve: et til de danske museer, hvor han opfordrede til, at de undersøgte deres egne samlinger for derefter at rapportere til Kulturministeriet om eventuelle mistænkelige genstande.

Og et til Kulturarvsstyrelsen, hvor Brian Mikkelsen bad den tilsynsførende myndighed om at rette en lignende henvendelse til de statsstøttede museer.

Etruskiske kunstgenstande.


Etruskerne var i øvrigt et norditaliensk folkeslag der havde deres storhedstid før Romerriget.


Kilde: Politiken

Ingen kommentarer: