mandag, januar 08, 2007

S lægger op til massiv offentlig vækst

Danskerne kan se frem til en markant stigning i den offentlig vækst, hvis Socialdemokraterne kan danne regeringen efter næste valg. Det skriver Dagbladet Information i følge Jyllands-Posten.

Ifølge partiets økonomiske nestor, Mogens Lykketoft, er det meget sandsynligt, at den offentlige vækst vil stige til samme niveau, som under Poul Nyrup Rasmussen, hvilket enten er et markant løft eller en kraftig stigning, alt efter hvor man står politisk, i forhold til væksten under den nuværende VK-regering.

Desuden er landets største oppositionsparti villig til at åbne op for arbejdskraft, hvis den offentlige sektor mangler hænder i fremtiden.

Socialdemokraterne har indtil nu holdt kortene tæt ind til kroppen, hvad angår væksten i det offentlige forbrug.

I partiets seneste finanslovsoplæg står der ingenting om, hvor høje de offentlige vækstrater skal være i de kommende år, men i et interview med Information lægger Mogens Lykketoft ikke skjul på, at partiet højst sandsynligt vil lægge sig på 90'er-niveau.

De sidste seks år under Nyrup voksede det offentlige forbrug med 2,3 procent om året. I de seneste seks år under Fogh har væksten i gennemsnit ligget på 1,3 procent om året, hvis man regner finansloven for 2007 med.

Der er vist ingen tvivl om at den udmelding fra Lykketoft og Socialdemokraterne vil være med til at bære brænde til det bål af borgerlige politikere der mener at Socialdemokraterne har mistet den økonomiske ansvarlighed som partiet havde i 90'erne. Da Poul Nyrup Rasmussen blev statsminister havde Danmark en arbejdsløshed på 350.000 og der var brug for at hæve efterspørgslen på arbejdskraft - det er vist ikke helt den sammme situation som landet er i nu.

Kilde: Jyllands-Posten

Ingen kommentarer: