onsdag, december 20, 2006

S: Vi er økonomisk ansvarlige

Socialdemokraterne er tydeligvis irriteret over, at de borgerlige igen og igen angriber partiet for at være "økonomisk uansvarlige".

Som et svar på angrebene har partiets politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, sammen med den tidligere partiformand, Mogens Lykketoft, begået en kronik i dagens udgave af Politiken. Overskriften er "Økonomisk ansvarlighed".

I Kronikken går S til angreb på regeringen for at have soldet 20 mia. op på skattelettelser, og angriber samtidig præmisserne for beskyldningerne fra V og K om uansvarlighed.

De to kronikører skriver blandt andet:

Økonomisk ansvarlighed er forudsætningen for en ny langvarig og succesrig periode med en socialdemokratisk ledet regering.

Det er en begrænsning, men også en nødvendighed – ikke mindst fordi erfaringerne har lært os, at dem, der taber mest på økonomisk ustabilitet, uundgåeligt er de dårligst stillede.

Alligevel henter VK-regeringen størstedelen af sin svindende eksistensberettigelse i påstanden om Socialdemokraternes økonomiske uansvarlighed. I mangel af bedre samles man om en skræmmekampagne, der skal overbevise vælgerne om, at alternativet trods alt er værre – eller i det mindste mere risikabelt.

Men kritikken lider fatalt under sin mangel på præcision. Den mangler seriøsitet, når den tager udgangspunkt i klassiske kriterier for ansvarlighed. Som behovet for at sikre langsigtet holdbarhed på de offentlige finanser, en forsvarlig styring af konjunkturudviklingen – og tilstrækkelig arbejdskraft til at undgå inflationært lønpres.

Samtidig hviler den ofte på alt andet end saglige kriterier. Eksempelvis når det hævdes, at det nuværende skattetryk er en uansvarlig belastning for dansk konkurrenceevne. Eller at den offentlige sektors andel af samfundsøkonomien er uansvarligt omfattende og derfor bør indskrænkes. Nedenfor kortlægges og tilbagevises kritikken punkt for punkt. Samtidig tegnes perspektivet for en ny økonomisk politik med et langt mere tidssvarende og reflekteret syn på fremtidens økonomiske udfordringer.


Læs hele Kroniken hos Politiken.

Ingen kommentarer: