onsdag, december 20, 2006

Politisk ballade på Færøerne efter homo-lov

Vedtagelsen af det kontroversielle forslag i Færøernes Lagting om, at homoseksuelle via lov skal beskyttes mod chikane, får nu flere politiske følger.

Det fremtrædende medlem af partiet Republikanerne - lagtingsmedlem og tidligere landsstyremand for finans- og økonomi Karsten Hansen - har meddelt, at han i protest melder sig ud af sit parti. Samtidig har Sambandspartiet sekretær - Helgi Abrahamsen - i hårde vendinger offentligt gjort det klart, at han er meget skuffet over de partikolleger i Lagtinget, som "stemte imod den livstro, han fra barnsben af, har bygget sit liv på". Det fortæller Ritzau.

17 stemte for og 15 imod, da Lagtinget besluttede, at ligesom det ikke er tilladt at diskriminere folk på grund af deres race eller religion er det nu heller ikke tilladt at diskriminere folk på grund af deres seksuelle orientering. Denne udvidelse af antidiskriminationsloven er gældende i alle lande i Nordeuropa.

Forslaget blev fremlagt af to republikanske politikere, og samtlige lagtingsmedlemmer fra dette parti - bortset fra Karsten Hansen - stemte ved tredjebehandlingen for forslaget.

Republikanerne, der er lagtingets største parti og sidder i opposition, har hermed nu syv mod tidligere otte pladser i Lagtinget.

Fem ud af Sambandspartiets syv medlemmer i lagtinget, stemte for - heriblandt tidligere lagmand og nuværende lagtingsformand Edmund Joensen. Ifølge Helgi Abrahamsen, der er opstillet i samme valgkreds som lagtingsformanden, er Edmund Joensen medlem af lagtinget blandt andet på grund af de stemmer Helgi Abrahamsen fik ved sidste lagtingsvalg. Helgi Abrahamsen gør det i den forbindelse klart, at han ikke stiller op ved næste valg, hvis også Edmund Joensen vælger at lade sig opstille i samme valgkreds.

Kilde: Ritzau.

Ingen kommentarer: