torsdag, december 21, 2006

Fogh misforstod Bush' notat

Et meget omtalt memo fra den amerikanske præsident, som den danske regering har brugt som sit vigtigste argument i Afghanistan-sagen, viser sig nu at have legitimeret torturlignende forhørsmetoder.

Det berettede P1’s ’Orientering’ i går aftes.

Afsløringen kaster nyt lys over fangesagen fra Afghanistan, hvor danske soldater ifølge dokumentarfilmen ’Den hemmelige krig’ har videregivet 31 afghanske fanger til amerikansk mishandling.

I februar 2002 skrev den amerikanske præsident, George W. Bush, i et memorandum, at USA vil behandle både krigsfanger og andre fanger humant og i overensstemmelse med Geneve-konventionen. Dog undtagen i tilfælde af ’militær nødvendighed’.

Det er samme memo fra Bush, som den danske regering i hele sagens forløb har brugt som grundlag for, at amerikanerne ikke anvendte tortur.

Nu er der imidlertid fundet bevis for, at den tolkning er i direkte modstrid med amerikanernes syn på sagen.

Memoet dannede senere grundlag for de afhøringsmetoder, som verden gispede over i Abu Ghraib-fængslet i Irak.

Mod slutningen af samme år, helt præcis 2. december 2002, gav den daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld grønt lys for landets nye, kontroversielle retningslinjer for afhøring.

Her åbnes der op for brug følgende metoder i Guantanamo-lejren på Cuba:

* At gøre fangerne nøgne.
* Stående stress i fire timer i træk.
* Isolation i op til 30 dage i mørkt rum.
* Skræmme fanger med brug af kamphunde.

Som Orientering kunne fortælle, sagde Donald Rumsfeld ved samme lejlighed, at de nye metoder var baseret på Bushs notat.

Samme notat, som den danske regering senest i den såkaldte Afghanistan-redegørelse fra denne måned fortsat mener er et betryggende værn mod brug af tortur.

Således har statsminister Anders Fogh Rasmussen en række gange i Folketinget fastslået, at han føler sig overbevist om, at amerikanerne ikke bruger konventionsstridige afhøringsmetoder.

Han har dog først senere set Rumsfeds notat fra 2002 – det blev først offentligt tilgængeligt i 2004.

De nye "afsløringer" vil ganske givet få oppositionen i Folketinget til endnu engang at kræve en uvildig undersøgelse af hele forløbet og især regeringens viden om sagen.

Ingen kommentarer: