onsdag, januar 17, 2007

Velstillede stemmer borgerligt

Det kommer næppe som den store overraskelse, men nu har det skandinaviske opinionsinstitut Sentio Research undersøgt sagen igen. Og konklusionen er klar: Har man penge, så stemmer man borgerligt. De fattigste stemmer Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialdemokraterne, CD og Kristendemokraterne.

Det viser en meningsmåling, som Sentio Research har lavet gennem hele 2006 ved at spørge 1000 danskere hver måned, fortæller Ritzau.

Hos flere end hver tredje vælger i de tre borgerlige partier har husstanden en indkomst på over 600.000 kroner årligt. De Konservative har allerflest af de velstillede. Ikke færre end 42 procent af de konservative vælgere har en husstandsindkomst på over 600.000 kroner. Hos de øvrige partier i Folketinget er det hver fjerde eller femte vælger, der har over 600.000 i husstandsindkomst.

Den fattigste del af befolkningen stemmer på Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialdemokraterne og Centrumdemokraterne. Mere end hver fjerde af vælgerne i de partier tjener under 200.000 kroner årligt - for hele husstanden. Det svarer til en månedsindkomst på lidt over 16.000 kr.

I den allerrigeste, målte ende af skalaen har har 30 procent af de konservative vælgere over 700.000 kroner i husstandsindkomst. En fjerdedel af vælgerne hos De Radikale og Venstre ligger i den øverste del af indkomstskalaen.

Opgørelsen fra Sentio Research viser også, at Dansk Folkeparti har de mest trofaste vælgere. Næsten 80 procent af partiets vælgere fra valget i februar 2005 vil stemme på partiet igen, sagde de i 2006.

Næstmest trofaste er SF-vælgerne, hvor 76 procent svarer, at de vil sætte kryds ved SF igen, hvis der var valg. Hos de øvrige partier vil mellem 71 og 73 procent af vælgerne stemme på samme parti igen, viser gennemsnittet af målingerne fra 2006.

Kilde: Ritzau/Sentio samt TV2

Ingen kommentarer: