søndag, januar 14, 2007

Karen Jespersen forlader Socialdemokraterne

Selvom det er flere år siden, at Karen Jespersen forlod den socialdemokratiske politik, så er det først nu, at hun har taget konsekvensen og meldt sig ud af partiet.

Den tidligere social- og indenrigsminister fylder 60 år på onsdag, men ifølge Jyllands-Posten skal hun ikke forvente at modtage nogen lykønskninger fra partiledelsen.

Udmeldelsen kommer som sidste skridt på en bane, der har ført hende længere og længere væk fra magt og indflydelse i partiet.

Efter at have været en populær socialminister fra 1994 til 2000 og en kontroversiel indenrigsminister med en hård linje i udlændingepolitikken fra 2000 til 2001, blev hun under og efter valgkampen i 2001 totalt isoleret i partiet.

Ingen af de to stridende fløje var politisk enige med Jespersen, og derfor fik hun kun kort tid på posten som socialordfører. Det kulminerede, da hun i 2004 imod partitoppens holdning gik imod Tyrkiets forhandlinger om indmeldelse i EU. Det opgør fik hende til at forlade Folketinget.

Den aktuelle udmeldelse af partiet begrunder hun med en grundlæggende uenighed med linjen i partiet:

- Jeg tror ikke på, at Socialdemokratiet vil holde fast i en stram udlændingepolitik, hvis partiet kommer til magten igen. De siger, at de stort set støtter regeringens udlændingepolitik. Men kendsgerningen er jo, at de har stemt imod stort set alle de konkrete forslag, som den politik består af. Jeg frygter, at de vil føre en politik, der vil føre til øget indvandring. Det vil føre øgede sociale spændinger med sig, fordi der blandt indvandrere er mennesker, der går imod de fundamentale værdier i Danmark, demokrati, lighed, kvindens ligestilling og frihed, siger hun til Jyllands-Posten.

Karen Jespersen exit vil næppe blive begrædt af særligt mange i partiet, men vil nok snarere blive tolket som ganske uundgåeligt. Jespersen har i sit næsten 60-årige liv ikke just været politisk stabil. Hun startede som forvirret marxist i Venstresocialisterne, men var dog klar over, at vejen til indflydelse gik gennem Socialdemokratiet, som hun meldte sig ind i for 22 år siden.

Flere ledende medlemmer af Socialdemokratiet har i de senere år gisnet om, at Jespersen kunne finde på at blive medlem af Dansk Folkeparti. Hun har offentligt stillet sig skulder ved skulder med nogle af de mest voldsomme kritikere af udlændingepolitikken - både under SR- og VK-regeringen, og det vil næppe komme som en stor overraskelse, hvis hun præsenteres som afløser for Mogens Camre ved næste valg til Europa-Parlamentet i 2009.

Læs evt. den opdaterede artikel om Karen Jespersen på Wikipedia.

Kilde: Jyllands-Posten.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Nu er Karen Jespersen ikke den eneste, som har forladt et parti i den forgangne uge. Jeg gjorde det samme med Kristendemokraterne i tirsdags, hvilket kan læses på http://maltesen.wordpress.com/2007/01/11/now-the-truth-can-be-told

Garby sagde ...

Den eneste lillebitte forskel på de to ting er måske, at det at du har meldt dig ud af KD ikke er interessant for andre end dig selv.

Anonym sagde ...

Og at jeg nok heller ikke melder mig ind i Dansk Folkeparti inden for en overskuelige periode.
Desuden har jeg nu heller ikke det store behov som visse politikere, at få udblæst en sådan meddelelse til hele familien Danmark via pressen ;-)