fredag, januar 19, 2007

Oppositionen kræver Søren Gades (V) afgang

Forsvarsminister Søren Gade (V) har misinformeret Folketinget. Det mener oppositionen (igen!), efter at flere danske elitesoldaters beretninger fra Afghanistan sætter spørgsmålstegn ved ministerens oplysninger til tinget.

Både Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten mener derfor, at ministeren bør gå af.

- Under normale parlamentariske forhold kan ministre ikke overleve at give Folketinget forkerte oplysninger. Men vi ved godt, at regeringen og Dansk Folkeparti siger, at ligegyldigt hvad sandheden er, så benægter man den, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, fredag til Ritzau.

Baggrunden for den fornyede, hårde kritik af regeringen er, at en frømand og andre danske elitesoldater i modsætning til forsvarsministeren siger, at det var standardprocedure, at soldaterne bar et lille eksemplar af Dannebrog på skulderen under operationer i Afghanistan. Forsvarsministeren mener, at oppositionen skyder over målet med sin kritik.

- At oppositionen kræver min afgang, er næsten blevet en daglig foreteelse, og det er lige før, at jeg tager det som et ridderslag, siger Søren Gade.

Dermed fortsætter opgøret mellem regeringen og oppositionen, der tager udgangspunkt i dokumentarfilmen "Den Hemmelige Krig". Her siger en amerikansk forhørsleder, at danske soldater "med det unikke danske flag" på skulderen fem-seks gange overleverede fanger til en amerikansk fangelejr i Afghanistan, hvor flere fanger mener at være blevet udsat for tortur. Det sår tvivl om den danske forsvarsministers oplysninger til Folketinget om, at de danske styrker kun i to tilfælde har overleveret tilbageholdte afghanere til amerikanerne.

- Forkerte oplysninger er kendetegnende for regeringens optræden i denne sag. Først var der ikke taget krigsfanger. Så havde man aldrig hørt om mishandling af fanger i Kandahar og nu dette om nationalitetsmærket. Nu må selv Dansk Folkeparti indse, at der er brug for en uvildig undersøgelse, siger Enhedslistens Frank Aaen.

Det centrale spørgsmål er, om de danske elitesoldaters oplysninger strider mod Søren Gades svar den 10. januar, hvor han giver oplysninger om en konkret mission, hvor 31 afghanere blev taget til fange i 2002.

- Som udgangspunkt bar soldaterne fra de danske specialoperationsstyrker ikke nationalitetsmærker under operationerne i Afghanistan. Uniformerne var dog udformet således, at nationalitetsmærker kunne afdækkes/blotlægges alt efter den opgave, som skulle løses. Det kan således ikke udelukkes, at enkelte soldater bar synlige nationalitetsmærker i den givne situation, svarede ministeren.

Mens oppositionen mener, at det bør føre til et mistillidsvotum, afviser Dansk Folkeparti oppositionens udlægning af sagen. DF vil ikke være med til at vælte ministeren på grund af denne sag.

- Det er ikke mit job at holde hånden over ministeren, og hvis Søren Gade havde tilbageholdt oplysninger eller talt mod bedre vidende, så ville vi tage det alvorligt. Men i det her tilfælde er der formentlig tale om en misforståelse, fordi regelsættet giver soldaterne mulighed for både at vise og skjule mærket alt efter sikkerhedssituationen, siger DF's forsvarsordfører, Hans Kristian Skibby, til Ritzau.

Hele sagen begynder at blive et problem for regeringen. Fogh Rasmussen har gentagne gange - tilmed meget skråsikkert - slået fast, at der absolut intet var at komme efter. Og selvom det virker totalt latterligt, at en diskussion om nationalitetsmærker kan have betydning, så handler det her om, hvorvidt regeringen er blevet FOR sikker i sin sag og måske lidt for arrogant overfor folketinget. Det er som bekendt farligt - både for en regerings politiske liv, men især for demokratiet som sådan.
Oppositionen har tidligere blot bedt om en uvildig redegørelse, men regeringen har fuldstændig afvist. Jo flere historier, der sætter spørgsmålstegn ved regeringen, desto tættere rykker en uvildig undersøgelse af sagen. Så man må håbe, at Gade og Fogh virkelig er så sikre, som de lader til. Hvorfor de ikke blot iværksatte en undersøgelse med det samme, så de nu kunne sige: "Ha, ha. Hvad sagde vi? Der var intet at komme efter" - ja, det kan man så undre sig over i dag.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Oppositionens kritik bliver mere og mere skinger, enhver med bare en lille smule kendskab til alverdens specialstyrker ved at de ikke bære rang og nationalidentitet på deres uniformer. Hvis nogen stik imod enhver fornuft stadig gør det så mere oppositionen så at Gade skal vide alt om det.