fredag, januar 26, 2007

Det store politiske talent: Portræt af Morten Bødskov

"Han kan sin politi- og domstolsreform ned til det mindste komma!" Sagt om Morten Bødskov af en politisk modstander. Og det er venligt ment. Den socialdemokratiske politiker, der indtil i går var sit partis retsordfører, må derudover døje med prædikaterne: Slider, ekstremt omhyggelig, overpertentlig, lidt pernitten og med ringe talent for at slappe af.

Flere undrede sig, da partiformand Helle Thorning-Schmidt i første omgang vragede "det store politiske talent", den bundsolide Bødskov, som sin næstkommanderende til fordel for den mere kontroversielle Henrik Sass Larsen.

Med ophøjelsen til finansordfører er den evigt knoklende midtjyde ved at være der i det socialdemokratiske hierarki, hvor han lige nu helst vil være. Længere tør han ikke tænke, i hvert fald ikke højt. Han befinder sig faktisk bedst i anden række, hedder det. Foreløbig. Bødskov holder af i stilhed at støbe kuglerne ligesom "Rødovres Palle From", som det lokale ugeblad i opstillingskredsen kaldte ham op til sidste valg.

Med Bødskov på den tungeste af alle ordførerposter sikrer Thorning-Schmidt sig en ung mand med 20 års partierfaring på bagen. En, der kan stikke op mod finansminister Thor Pedersen (V) - for "intet ved ham skræmmer mig," sagde Bødskov selvsikkert ed sin udnævnelse i går.

Nogle kalder ham et politisk dyr. Men det er også ganske vist, at når Bruce Springsteen spiller i Parken, transformerer Morten Bødskov sig til en glad, lille dreng, der står lige neden for scenen og hopper op og ned. "Jeg er aldrig nået længere i min musikalske udvikling end til Springsteen og hans "Born in USA"," erkender han.

Morten Bødskov med den solide, jyske apparition beskrives som en alvorsmand, uden sans for café latte og smarte udmeldinger. Runden af den midtjyske, om ikke muld, så den traditionelle socialdemokratiske selvforståelse, vidste han fra barnsben, at hans, farens og farfarens parti som det eneste kunne sikre velfærdsstaten. Socialdemokrat var man bare i lærer/plejehjemsassistent-familien i Karup, "uden at Arbejdersangbogen dog lå på spisebordet".

Morten blev DSUer som 14-årig og organisationens formand 11 år efter. Indimellem kastede han sig over studiet i administration på Aalborg Universitet og påtog sig i studietiden at træne Karup Kølvrå Idrætsklubs håndboldpiger.

Han kom i Folketinget, valgt i Rødovre-kredsen i 2001, året da hans idol Poul Nyrup Rasmussen tabte valgslaget til Anders Fogh Rasmussen. Fra da af arbejde han og vennerne fra DSU-tiden Henrik Sass Larsen og Lotte Bundsgaard målbevidst Helle Thorning-Schmidt ind på formandsposten. I 2003 blev han retsordfører, og sidste år opnåede han sin første politiske toppost ved at blive valgt som næstformand i gruppen.

Morten Bødskov går stille med sit privatliv, som omfatter Anna, cand. mag. i fransk og ansat i WHO. Ellers vil han kun ud med, at han er Brøndby-tilhænger, at han forgæves har forsøgt at lære at stå på ski, læser politiske biografier og samtidshistorie og for tiden Knud Heinesens erindringer. Sammen med bl.a. Helle Thorning-Schmidt skrev han i 2002 debatbogen "Forsvar for fællesskabet" om dansk velfærd i et multietnisk samfund.

På sit CV kalder han sig kommunikationsrådgiver med en 13 år gammel bachelor i administration og samfundsfag som ballast. Men nu skal den kandidatgrad altså også i hus. "Det kommer den," bedyrer han.

For de musikalsk interessede kan det nævnes, at Bødskov også er en kæmpefan af Bob Dylan.

Kilde: Lemvig Folkeblad

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Manden er jo en populistisk strammer på det retspolitiske område. Dagen efter at PET har medvirket til opklaringen af en terrorsag ved hjælp af den nugældende lovgivning bralrer han ud i alle medier om, at han er parat til at berøve os alle sammen flere frihedsrettigheder for at give PET bedre muligheder for at opklare sager. HALLO MORTEN BØDSKOV - ER DU KLAR OVER, HVIS INTERESSER DU ER SAT TIL AT VARETAGE? Hold venligst dine fede retspopulistiske fingre fra mine borgerrettigheder. Tak!