fredag, januar 05, 2007

Regeringen i nye Afghanistan-problemer

Nye amerikanske vidneforklaringer om tortur i den militærlejr i Afghanistan, hvor danske soldater afleverede fanger, fører atter til et politisk stormløb mod den danske regering. Det fortæller flere medier fredag.

Oplysningerne kommer kort tid efter, at VK-regeringen i en redegørelse ellers fastslog, at danske myndigheder "på det relevante tidspunkt hverken vidste eller burde have vidst, at tilbageholdte i amerikansk varetægt i Afghanistan" blev mishandlet. Redegørelsen var en reaktion på, at Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm "Den hemmelige krig" hævdede, at 31 afghanske krigsfanger - eller tilbageholdte - blev udleveret til tortur hos amerikanske styrker i Kandahar, ligesom regeringen skjulte for Folketinget, at USA ikke ville overholde Genèvekonventionen om behandling af fanger.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, mener, at de nye oplysninger styrker behovet for en uvildig undersøgelse af Afghanistan-sagen.

- Det her viser, at statsministeren og regeringen ikke har levet op til det løfte, som man gav Folketinget, da man sendte soldater til Afghanistan: Nemlig, at man ville sikre, at alt foregik efter Genévekonventionernes bestemmelser. Man har haft al mulig grund til at mistro, at fanger, man overlod til amerikanerne, virkelig blev behandlet efter reglerne. Og man har forsømt enhver forpligtelse til at sikre sig konkret, at det skete. Det til trods for, at der i den omtalte periode var stærke forlydender i medierne og udsagn fra udsendte danskere om, at der foregik overgreb, siger Mogens Lykketoft ifølge Ritzau.

Politiken skriver fredag, at ifølge 10 edsvorne vidneafhøringer af udstationerede amerikanske forhørsledere foregik der ting i militærlejren i Kandahar, der uden nogen tvivl falder ind under betegnelsen tortur. Vidneerklæringerne blev ifølge den amerikanske borgerrettighedsgruppe, American Civil Liberties Union, ACLU, offentliggjort i begyndelsen af december sidste år. Det er altså ikke nye oplysninger, men derimod oplysninger, som Forsvarsministeren også havde, da han lavede sin redegørelse til Folketinget.

SF's formand, Villy Søvndal, mener at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har vildledt Folketinget og offentligheden.

Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, mener, at oplysningerne styrker kravet om en uvildig undersøgelse af regeringens rolle i forbindelse med udleveringen af fanger til amerikanerne i starten af 2002.

De amerikanske vidneerklæringer kommer bag på forsvarsminister Søren Gade (V).

- Det gør dybt indtryk på mig, og jeg væmmes ved det som menneske. Jeg får jo kuldegysninger af at læse det. Jeg bryder mig ikke om det, siger Søren Gade til Politiken.

Forsvarets Auditørkorps vil nu gennemgå de edsvorne erklæringer, og før den undersøgelse foreligger, ønsker Dansk Folkeparti ikke at drage nogen konklusion. Partiets udenrigsordfører, Søren Espersen, mener dog ikke, at de ny oplysninger rokker ved regeringens redegørelse.

Kilde: Politiken / Ritzau.

Ingen kommentarer: