onsdag, januar 03, 2007

Måling: Service vigtigere end lavere skat

De økonomiske gevinster ved kommunalreformen bør ifølge 60 procent af danskerne bruges på bedre offentlig service - ikke lavere skatter. Det skriver Berlingske Tidende på baggrund af en måling, som Gallup har foretaget for avisen.

Danskerne vil hellere have bedre skoler og kortere ventetid på kræftbehandling end lavere skatter.

Gallup har spurgt, hvordan de vil bruge den økonomiske gevinst ved en mere effektiv offentlig sektor, som kommunalreformen ventes at medføre.

60 procent af de adspurgte ønsker, at gevinsten skal bruges på mere offentlig service. Kun 13 procent vil bruge den på skattelettelser.

- Kravet om velfærdsforbedringer har tydeligvis bidt sig fast i toppen af vælgernes dagsorden, mens skattelettelser ikke længere er den vindersag, den var tidligere. Det går godt med økonomien herhjemme, og så vil folk ikke acceptere, at der på en række områder ikke bliver leveret en ordentlig offentlig service, siger politisk kommentator og ekstern lektor ved Roskilde Universitet Rasmus Jønsson til Berlingske Tidende.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen er naturligvis begejstret for undersøgelsen. Han fremhæver, at de fleste danskere har fået råd til at øge deres privatforbrug. Det står i skærende kontrast til udviklingen i den offentlige sektor, hvor servicen er på det jævne eller ligefrem for nedadgående.

»Det bryder folk sig ikke om. Regeringen har vundet to valg på at sige, at de vil give bedre og mere velfærd. Men det kan ikke lade sig gøre med så lave realvækstrater, som vi har set, og så får man disse reaktioner,« siger Henrik Sass Larsen.

I regeringspartierne afviser man, at hensigten med reformen har været at skabe muligheder for skattelettelser. Formålet er derimod at kunne levere en bedre offentlig service.

Kilde: Berlingske Tidende.

Ingen kommentarer: