tirsdag, februar 06, 2007

K frygter Karen

Tre målinger i sidste uge viste, at Karen Jespersen vil stjæle stemmer hos De Konservative og Dansk Folkeparti, mens hovedmodstanderen - Socialdemokraterne - stort set er upåvirkede. Gallups måling viser, at hver femte konservative vælger er fristet af at følge Karen Jespersen over i Venstre. Det giver grå hår hos De Konservative, der ikke just deler regeringspartnerens begejstring over Jespersens partihop. Det fortæller Berlingske Tidende.

Ingen på Christiansborg tror, at det ender så galt, men som den nedtrykte konservative kilde formulerer det; hvis Venstre for alvor begynder at stjæle stemmer fra os, så vil uroen begynde at ulme hos os.

I øjeblikket befinder de Konservative sig på cirka 10 procentpoint af vælgerne, men bare et fald ned på otte vil betyde, at nogle konservative begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om Bendt Bendtsen nu også er den rette formand.

Og skulle det ende med et så pauvert valgresultat, så er spørgsmålet om Bendt Bendtsen kan fortsætte som formand? Og om de Konservative så fortsat skal sidde i regering, hævder vedkommende.

Og hvad med Dansk Folkeparti? Målingerne fortæller, at de også kan risikere at tabe betragteligt til Venstre. De kan blive nødt til at skrue retorikken i udlændingepolitikken endnu højere op, og det passer slet, slet ikke de Konservative, fordi de jo netop forsøger sig med et mere menneskeligt ansigt i den boldgade.

I Venstre slår man sig til tåls med, at så længe Karen Jespersen blot er folketingskandidat i Hammel i Østjylland, så går det nok. Her er hun uden for de landsdækkende mediers søgelys. Så derfor er forventningen, at hun i Østjylland kan hive et ekstra mandat hjem til partiet. Og det er det. Det skriver Berlingske Tidende i hvert fald.

Noget andet er så, hvis hun allerede nu skulle hives ind som minister. Så vil hun pludselig være en central figur i dansk politik, men stadig vil ingen kunne flytte så mange stemmer, som målingerne påstår, lyder det fra Venstre, der fortsætter med den optimistiske tone: Hvis endelig Karen Jespersen kommer til at spille en central rolle, så vil det være med baggrund i udlændingepolitikken. Her viser erfaringen, at når vi diskuterer udlændinge, så er det venstrefløjen, der taber stemmer.

Her på Dansk Politik tror vi, at Berlingeren har været udsat for et klassisk stykke spin-arbejde fra De konservative. K forsøger at sende et signal til V om, at de lige skal klappe hesten og ikke tro, at Karen bare kan hives ind fra højre (eller venstre, eller hvor hun kommer fra) og sættes til at styre VK's udlændingepolitik. Spørgsmålet er, om K ikke er ret begejstrede for Karen Jespersen. Det giver den nemlig i høj grad mulighed for at profilere sig i modsætning til V på udlændingeområdet, uden at skulle markere sig mod en minister eller en ordfører - de kan nøjes med at sige, at "V-kandidaten fra Favrskov er helt ude af trit med regeringens politik", og at K "aldrig vil stemme for sådan et forslag".

Hvis K bruger Karen Jespersen rigtigt, så kan de faktisk få det optimale ud af hende. I hvert fald ift. deres politiske strategi.

Kilde: Berlingske Tidende.

Ingen kommentarer: