torsdag, november 30, 2006

V-offensiv: Betal selv hjemmeplejen

Venstre forsøger sig nu med en politisk offensiv på et af velfærdspolitikkens kerneområder: Ældreplejen. Partiet vil give ældre et kontant beløb i stedet for at sende en hjemmehjælper. Modtagere af hjemmehjælp skal være arbejdsgivere.

Venstre siger selv, at ordningen vil indføre "den ultimative grad af frit valg på hjemmehjælpsområdet". Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Forslaget udspringer af en forsøgsordning, som Venstre nu vil gøre landsdækkende. Ordningen giver alle, der er visiteret til hjemmehjælp, et kontant beløb i stedet for en hjemmehjælper.

For pengene skal den enkelte ældre eller handicappede kunne ansætte den eller de personer, der skal levere hjemmehjælpsydelserne.

- Det har vist sig at være en klar succes i Holland, hvor man kan ansætte venner eller nære slægtninge. Den enkelte skal være arbejdsgiver og dermed have den ultimative frihed til at styre hvem, hvornår og hvordan hjemmehjælpen skal ydes, siger Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen, til Jyllands-Posten.

Torsdag holder regeringen det første af en række temamøder om en ny kvalitetsreform af den offentlige sektor. Reformen skal bl. a. sikre øget frit valg og ansvar til den enkelte i forhold til den offentlige service.

Med et "personligt budget" vil den enkelte modtager af hjemmehjælp blive ansvarlig for f.eks. at indbetale feriepenge for sine ansatte og lave indberetninger til kommunen om, hvordan pengene er brugt.

- Man skal dokumentere, at pengene bruges rigtigt. Det vil sige inden for den overordnede ramme, de er givet til. F.eks. personligt eller praktisk hjælp. Men det skal også være muligt at lægge penge til side og dermed spare op til hovedrengøring, hvis man ønsker det, siger Venstres politiske ordfører.

Kilde: Jyllands-Posten.

Ingen kommentarer: