onsdag, november 29, 2006

Justits-Lene vil ikke svare Enhedslisten

Et spørgsmål fra Rune Lund (EL) om forbud mod kommunistpartier i 46 europæiske lande er for tidkrævende, mener justitsminister Lene Espersen (K). Derfor nægter hun at svare.

Enhedslistens Rune Lund har spurgt ministeren, hvor kommunistpartiet er forbudt i Europarådets 46 lande.

Rune Lund ville vide, hvor kommunistpartiet eller dets symboler er forbudt i Europarådets 46 lande. Desuden skulle ministeren redegøre nærmere for detaljerne om forbud.

Men Lene mener, at det er for meget arbejde for hende. Hun henviser til Håndbog i folketingsarbejdet, som siger, at svaret må ikke væsentligt overstige, hvad der kræves til et mundtligt svar på to minutter.

- En besvarelse af det rejste spørgsmål vil forudsætte, at der indhentes oplysninger om retstilstanden i Europarådets 46 medlemslande. En sådan indhentning af oplysninger må forventes at være meget tids-og ressourcekrævende, står der i ministerens ikke-svar.

Der er op til folketingssekretæren eller Lovsekretariatet at afgøre, om et skriftligt spørgsmål er for omfattende, forklarer Håndbog i folketingsarbejdet:

"Som eksempel kan nævnes et spørgsmål om, hvorvidt en minister vil indhente oplysninger om en række landes strafferetlige praksis ved narkotikahandel. Ved et sådant spørgsmål overstiger både omfanget af et svar og tidsforbruget ved at indhente oplysninger til brug for at skrive svaret utvivlsomt, hvad der bliver anset for sædvanligt".

Den sag, som Rune Lund har taget op med ministeren, er ganske givet afstedkommet af Dagbladet Arbejderens interesse for sagen. Baggrunden er, at Tjekkiets indenrigsministerium den 16. oktober 2006 forbød det Kommunistiske Ungdomsforbund (KSM) og opløste organisationen.

Det tjekkiske indenrigsministeriums officielle begrundelse for dette forbud er, at KSM i henhold til sit program arbejder for at erstatte den private ejendomsret til produktionsmidlerne med kollektiv ejendomsret. Og det må man altså ikke i det nye Tjekkiet.

Arbejderen har iværksat en underskriftindsamling, hvor man også kan læse mere om sagen.

Ingen kommentarer: