fredag, marts 02, 2007

Ungdomspolitikere går sammen om ulandshjælpen

Imens partierne skændes, så bygger de unge bro. Sådan ser det i hvert fald ud, efter at seks af landets politiske ungdomsorganisationer er blevet enige om et udspil, "Større og bedre", til Danmarks fremtidige udviklingsbistand.

En enighed som ville vække en del opsigt, hvis den foregik på tværs af moderpartierne.

De ideologiske skel har der ikke været plads til i det her udspil, som Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, SF's ungdom, Radikal Ungdom og Kristendemokratisk Ungdom står bag.

- Partiegoistiske motiver og ideologiske forskelligheder er tilsidesat for at opnå enighed om så konstruktive og substantielle politiske anbefalinger som muligt. Det er vores håb, at dette samarbejde kan tjene som forbillede for det danske Folketing, skriver de unge i en fælles pressemeddelelse.

Udspillet bliver fredag overrakt til udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), og lørdag holder ungdomspolitikerne en konference om udspillet på Christiansborg. De unge politikere er blevet enige om punkterne efter et års samarbejde med FN's udviklingsprogram UNPD om FN's mål for 2015.

De mener, at Danmark skal hæve udviklingsbistanden til 1 procent af bruttonationalindkomsten, eftergive udviklingslandenes gæld uden at det koster bistandskroner og gøre bistanden mere effektiv ved at fokusere på årsagerne til fattigdom fremfor symptomerne.

En række tidligere toppolitikere roser udspillet, og flere af dem hæfter sig ved samarbejdet på tværs af ideologier. Heriblandt Gert Petersen, der var SF's partiformand i perioden 1974-91, samt fhv. V-formand, Uffe Ellemann Jensen.

Dansk Folkepartis Ungdom valgte fra starten ikke at være med, fordi foreningen ikke regner med at kunne nå til enighed med de øvrige partier, som formand Kenneth Kristensen siger til Ritzau. Samtidig går organisationen "ikke ind for ulandsbistanden overhovedet".

Fakta om udspillet til Danmarks fremtidige udviklingsbistand, som seks politiske ungdomsorganisationer har udarbejdet sammen.

Fire af punkterne fra det udspil, som de seks politiske ungdomspartier vil overrække til udviklingsminister Ulla Tørnæs fredag:

- Hæv udviklingsbistanden til 1 procent af bruttonationalindkomsten.
- Eftergiv udviklingslandenes gæld uden at det koster bistandskroner.
- Gør bistanden mere effektiv og lad den fokusere mere på grundlæggende årsager til fattigdom end på symptomerne.
- Koncentrer halvdelen af den danske indsats om det, vi er gode til, og lad den anden halvdel gå gennem FN.

Kilde: Ritzau

Ingen kommentarer: