mandag, februar 26, 2007

Nævninge rekrutteres stadig fra partierne

Netop nu vælger kommunerne de nævninge og domsmænd, der skal dømme i by- og landsretterne de næste fire år. Men selvom der har været massiv kritik af de nuværende nævningeting - så er der intet nyt under solen, nu når de nye vælges. Det viser en rundringning til landets tyve største kommuner som P3 Nyheder og Radioavisen har lavet.

Kommunerne gør nemlig det samme, som de har gjort de sidste mange år, når de sammensætter de grundlister, der skal vælges domsmænd og nævninge fra.
Og det er at få partierne i byrådene til at rekruttere blandt deres medlemmer.

-På den måde sikrer vi at listerne kommer til at afspejle den danske befolkning på køn, alder og etnisk baggrund, siger Kontorchef i københavns kommune Birgitte Rasmussen, til radioavisen.

Men det er ikke rigtigt, siger advokat og underviser i strafferet, Anders Nehmet.

-Jeg har ikke noget i mod, at partierne rekruterer blandt deres medlemmer. Vi kan bare se, at det ikke dur, når det handler om at få et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

At det er rigtigt bekræfter flere undersøgelser, der viser, at der en overrepræsentation af ældre hvide kvinder og mænd blandt nævninge og domsmænd.

Justitsminister Lene Espersen er netop nu på vej med en bekendtgørelse, der skal indskærpe over for kommunerne, at grundlisterne skal være sammensat, så de afspejler den danske befolkning.

- Kommunerne skal gøre sig mere umage, for det er vigtigt for vores retssikkerhed, siger Lene Espersen til P3 Nyheder og Radioavisen.

Men i følge rundringningen er der kun én kommune, der har taget en ny metode i brug, for at skaffe nævninge og domsmænd, der svarer til befolkningssammensætningen. I Århus vil man nemlig forsøge at nå ud til borgerne ved hjælp af en hvervekampagne, der skydes igang i dag.

-Vi annoncerer i den hustandsomdelte dagspresse, på biblioteker og på vores hjemmeside. Det er vigtigt for os at få fat på yngre mennesker og borgere med anden etnisk baggrund end dansk - også for at leve op til den nye bekendtgørelse, siger chef for borgerservice i Århus Lene Hartig Danielsen.

Kommunerne skal aflevere de nye grundlister til landsretterne senest den 1.april.

Her på Dansk Politik er vi lidt usikre på sagen. På den ene side bør nævningeting naturligvis afspejle befolkningen, så man dømmes af ligemænd. Men på den anden side er vi glade for, at mange af fremtidens og nutidens politikere har eller får mulighed for selv at være en integreret del af retssystemet. Det giver nu engang et mere nuanceret syn på de retssager, som medierne skriver så meget om og kræver politikernes stillingtagen til. Det ville i øvrigt være interessant at finde ud af, hvor mange af de nuværende MF'ere, der selv har eller er nævninge/domsmænd.

Kilde: DR Nyheder.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg har selv siddet som lokalformand i en partiforening (udenfor byrådet) og arbejdet med at finde domsmænd. Og ja, man er nok lidt konservativ hvad det angår. Det kan blandt andet skyldes at man kun indstiller folk man kender eller som andre siger god for. At være domsmand er jo om noget et tillidshverv. Når man ikke inddrager domsmændenes vederlag som partiskat, har man kun sin samvittighed og retssamfundet at tænke på. I nogle partier tænker man måske også lidt på partiforeningens økonomi; om det spiller ind på den manglende bredde er svært at sige.

Anonym sagde ...

Det lyder meget uskyldigt, at nævninge og domsmænd skal afspejle den danske befolkning.
Men, det der er hensigten er at skabe en form for Shariadomstol.
Det bliver følgen af den kampagne, der køres i øjeblikket.
Hvis "danskerne" ikke bare skulle have dansk indfødsret, men også skulle være danske i tanke tro og tale, så kunne man forstå det.

Under krigen kundgjorde besættelsesmagten i dagspressen under en rubrik, der hed: Den tyske Værnemagt meddeler.
Står det til leflerne, så kan en sådan rubrik snart hedde: Følgende hellige Shariadomme er afsagt.

falkeøje