onsdag, februar 21, 2007

Små partier myldrer frem

Nye tal fra Indenrigsministeriet viser, at hele 24 nye partinavne sidste år blev godkendt af myndighederne. Det er det højeste antal nye partier siden år 2000 og over dobbelt så mange som i 2005. Flere eksperter ser udviklingen som en reaktion mod de etablerede partier på Christiansborg.

Blandt de 24 nye partier, der blev godkendt i 2006, gemmer sig flere kuriøse navne og enkeltsager. Aktive Pensionister, Rygerpartiet og Bekæmp Racisme lægger ikke skjul på, hvad der er partiernes mærkesager. Andre partier, som Moderaterne og De Frie Demokrater, har valgt et navn, der indikerer en ambition om at ramme en bredere vælgerskare i det danske samfund.

Tre nye partier er allerede blevet godkendt i 2007. Det drejer sig om Samfundslisten, Folkebevægelsen Ret og Velfærd og Danmarks Frie Liberale Demokrater. Sidstnævnte blev godkendt den 8. februar af Indenrigsministeriet. Det lille partis mærkesager er retssikkerheden for den enkelte dansker, en fjernelse af moms på fødevarer og en pragmatisk holdning til EU.

- I første omgang handlede det mest om at drille de etablerede partier, men efter at have talt med en lang række mennesker er det blevet min ambition at stille op til Folketinget, siger formanden for Danmarks Frie Liberale Demokrater, Tommy Legene Jørgensen, fra sin bopæl i Gentofte, til Ritzau.

Han har tidligere stemt på Venstre, men har nu stiftet sit eget parti for at protestere mod Venstres tætte samarbejde med Dansk Folkeparti. I de kommende måneder vil han og de øvrige partimedlemmer gå i gang med at indsamle de nødvendige 20.000 underskrifter, som det kræver at stille op til næste folketingsvalg.

Langt de fleste unge partier har dog en kort levetid. Når engagementet dør ud og indflydelsen lader vente på sig bliver de politiske ambitioner ofte lagt på hylden. Men der er bemærkelsesværdige undtagelser på listen over nyere partier.

Antal godkendte partinavne:

2006: 24
2005: 11
2004: 17
2003: 13
2002: 10
2001: 22
2000: 24

Blandt de godkendte partinavne kan nævnes partierne Underdanmark, Aktive Udlændinge, Den Lille Mand, Jysk Folkeparti, Nok, Aktive Pensionister og Totaldemokraterne.

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Ritzau og Danske Kommuner.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Jeg husker en pudsig episode fra 2005, hvor en ung fyr i Århus havde stiftet sit eget parti i anledning af det forestående byrådsvalg. Han søgte om godkendelse til partinavnet Penge i Kommunekassen - på stemmesedlen forkortet til Liste P.I.K.

Jeg havde ondt af den gode og agtværdige kvinde Anne Birgitte Pade, der fik til opgave at behandle ansøgningen. Tænk at hun skulle opleve dette efter alle de år...