fredag, februar 23, 2007

Auken foreslår Berufsverbot for politikere

Svend Auken (S), levebrødspolitiker med stort L, foreslår i dagens udgave af Politiken, at det skal være forbudt for politikere at beskæftige sig med bestemte jobs, når de en dag forlader politik.

Afsættet for Aukens forslag er den aktuelle NCC-sag, der har sat spotlight på Venstres Jesper Schou Hansen, der både er BR-medlem og ansat som konsulent i Waterfront, der bl.a. arbejder med politisk lobbyisme.

Politiken skriver:

Svend Auken mener, at det skal være forbudt. Han foreslår en »cool-off«-periode efter amerikansk forbillede, så man ikke må arbejde som lobbyist i f.eks. to år, efter at man er stoppet som politiker.

Auken foreslår også strammere regler for oplysning om økonomiske bidrag til politisk arbejde, samt et kodeks for lobbyister, så de f.eks. skal oplyse, hvem de er, og hvem de har ansat.

»Nye regler kan selvfølgelig komme til at skabe en masse skandaler. Men frem for at vente på skandalen, skal vi tage hånd om det nu«, siger Svend Auken.


Svend Auken har aldrig prøvet at modtage en lønseddel fra andet end Christiansborg. Han er en prototype på en levebrødspolitiker, og derfor må det siges at være besynderligt, at han nu gør sig klog på og vil bestemme over, hvordan andre mennesker tjener til dagen og vejen.

Mener han seriøst, at det skal være forbudt at have politiske kontakter og tjene penge, bare fordi man en gang har siddet i en kommunalbestyrelse eller været aktiv i en politisk ungdomsorganisation på et vist niveau? I Tyskland havde man et begreb for den slags lovgivning. "Berufsverbot", kaldte man det, når kommunister ikke kunne have job i den offentlige sektor. Hos Auken er det ikke kun kommunister, der er så suspekte, at Staten skal bestemme, hvad de må beskæftige sig med. Nej, det er politikere en bloc.


At fhv. politikere har nogle kompetencer, som erhvervslivet efterspørger, er der ingen tvivl om. Og at de har kontakter og er gode til at opsøge relevante mennesker, skal vel ikke ligge dem til last? I forvejen ved vi, at mange politikere har svært ved at finde arbejde efter vælgerne har smidt dem ud. Der er vel ingen grund til at gøre politisk arbejde til en endnu større byrde, som kun levebrødspolitikere kan tage sig af.

Man skulle tro, at et liv i politik havde lært Auken at tænke sig om inden han udtalte sig til journalister. Men åbenbart ikke. Men det forklarer måske, hvorfor han har tænkt sig at blive siddende i tinget til han bliver slæbt ud med fødderne først?


Kilde: Politiken.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det kunne da fx også være interessant at høre om LO/DA-området ville være omfattet af forbudet.