mandag, februar 19, 2007

Partiernes medlemstal boomer

Medlemsflugten fra partierne er stoppet - og er afløst af en fremgang på samlet 3.000 medlemmer de seneste fem år. Ifølge eksperterne har medlemstallet nået et naturligt leje og kan risikere at falde igen, lyder det. Det skriver Berlingske Tidende.

Rundt om på Christiansborg sidder partierne og kigger med forbløffelse på den seneste udvikling, som blandt andet viser, at SF aldrig har været større.

SFs formand Villy Søvndal er stolt over, at partiet nu topper med: 9.636 medlemmer.

SF ramte bunden i halvfemserne, hvor man var nede på små 6.000 medlemmer. Dengang var partiet støtteparti for Nyrup-regeringerne og dagligt til forhandlinger, mens Søvndal i dag som formand må optræde i en temmelig marginaliseret rolle. Kaffen når ikke engang at blive kold, før partiet bliver smidt ud af forhandlingslokalerne på Christiansborg.

Søvndals smil deles af Jelved, Pia Kjærsgaard, Helle Thorning-Schmidt og Enhedslisten, som også får flere medlemmer.

Dansk Folkeparti sætter for hver måned ny rekord og er gået frem med 34 procent siden 2000, De Radikale har høstet endnu flere og er oppe på 57 procent, mens Enhedslisten er blevet fordoblet. Socialdemokraterne fik næsten 10.000 nye medlemmer, da Helle Thorning-Schmidt blev valgt til formand - dog er cirka 4.000 faldet fra igen.

Både Venstre og de Konservative har derimod oplevet faldende tilslutning i perioden fra 2000 frem til idag.

Partiernes medlemstal er ikke kontrolleret af det offentlige, i modsætning til de politiske ungdomsorganisationer. Men da partierne ingen offentlige midler modtager på baggrund af medlemstal - men udelukkende stemmetal - så er der intet belæg for at kræve gennemsigtighed. Når et parti går meget frem, så stammer oplysningerne altså alene fra partiernes egne sekretariater, og der kan være meget stor forskel i måden, man registrerer og opgør på. Har man eksempelvis ikke central medlemsregistrering, så kan det være meget svært, og tæller et medlem med, som ikke har betalt kontingent for sidste kvartal?

Vi vil derfor advare mod at tro på tallene, men måske kan man tolke en mindre tendens. Det vil vi lade være op til forskerne at afgøre. Herfra forbeholder vi os retten til at være skeptiske.


Kilde: Berlingske Tidende.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Meget afklarende og indsigtsfuld leder-kommentar. Fint arbejde.