onsdag, marts 21, 2007

SF vil give 15-årige stemmeret efter tysk succes

Tysk succes med at lade 16-årige stemme til delstatsvalg får nu SF til at gøre et nyt forsøg på at nedsætte den danske valgretsalder til Folketinget.

I flere tyske delstater har man gode erfaringer med at lade de unge stemme til de lokale valg. I flere tilfælde har det vist sig, at valgdeltagelsen blandt de 16-17-årige var lige så stor som blandt de 18-20-årige. Det giver SF's Kamal Qureshi blod på tanden til at fremsætte et forslag om at nedsætte valgretsalderen til 15 år i Danmark. Sidst partiet gjorde et forsøg på at nedsætte valgretsalderen var i 2004, men nu mener SF, at situationen er en anden.

- Der er kommet et nyt Folketing, som skal have lov til at forholde sig til situationen. I Danmark har vi en seksuel lavalder på 15 år, de 15-årige kan blive dømt efter den gældende lovgivning og kan nægte at modtage livsvigtig behandling. Hvorfor skal de ikke have stemmeret, spørger Kamal Qureshi ifølge Ritzau.

Flere af de øvrige oppositionspartier har talt varmt for at nedsætte valgretsalderen, men regeringen og særligt Dansk Folkeparti har tidligere været negativt stemt. Derfor tyder det ikke på, at forslaget kan samle et flertal i Folketinget. I sidste ende vil en ændring af valgretsalderen dog kræve en folkeafstemning i stil med afstemningen i 1978, hvor aldersgrænsen blev sat ned til de nuværende 18 år.

Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har i flere år kørt en kampagne for at få nedsat valgretsalderen til 16 år, og Socialdemokraterne vedtog ifm. partiets nye principprogram at arbejde for at nedsætte stemmeretsalderen ifm. en kommende grundlovsrevision.

Ingen kommentarer: