onsdag, marts 28, 2007

Nye og gamle radikale ansiger i Århus

Det bliver den nuværende radikale integrationsordfører Morten Østergaard der bliver det store trækplastre for partiet i Århus, efter at veteranen Elisabeth Arnold har besluttet at trække sig tilbage.

Partiforeningen, Århus Radikal Venstre, der dækker de fire opstillingskredse i Århus (Øst, Vest, Syd og Nord) har haft opstillingsmøde og udover Morten Østergaard er det især værd at lægge mærke til at den tidligere formand for Radikal Ungdom og folketingskandidat i Køge-kredsen, Zenia Stampe Mortensen (billedet), blev opstillet.

Zenia Stampe, 28 i overmorgen, læser til dagligt statskundskab på Københavns Universitet og er ansat i Kommunernes Landsforening.
Hun er et godt bud på den der kan få det andet radikale mandat, hvis De Radikale igen får to mandater. Dermed er der også Status Quo i forhold til fløjene i partiet, Zenia Stampe er som udgangspunkt lidt mere social end liberal og hun betegnes af folk der kender hende som værende meget klassisk radikal, og meget modtagelig for argumenter. Vi kan derfor ikke vurdere hvor hun vil lægge sin stemme i et eventuelt formandsvalg.

Ud over de to førnævnte, Helveg og Stampe, blev også Morten Skovsted og Marianne Saxtoft opstillet.

Morten Skovsted , ca. 40, er sognepræst i Hjortshøj, lige nord for Århus, (og vittige tunge ville derfor kunne påstå at han er dobbeltfrelst, men så morsomme er vi altså ikke her på bloggen...) og har tidligere været opstillet til Byrådet i Århus.

Marianne Saxtoft, 51, er medlem af kommunalbestyrelsen i Danmarks mest opfindsomt navnegivne kommune, Favrskov, og har tidligere været i Folketinget som stedfortræder.
De fire kandidater skal naturligvis kæmpe med folketingskandidaterne for de omkringliggende kredse i Østjyllands Storkreds, Horsens, Djursland og Randers og hvad de nu hedder, men her er der ikke ret mange Radikale stemmer at hente. De Radikale skal først og fremmest regne med universitets- og indvandrerstemmer fra Smilets By.

9 kommentarer:

Anonym sagde ...

...dobbeltfrelst... hæ, hæ! Den var go...

Det bliver spændende om Østergaard, der er en sympatisk fyr, kan løfte arven i det østjyske efter Elisabeth Arnold. Lidt af en metervare i moderne politik, men ikke uden evner. Meget arbejdsom.

Anonym sagde ...

Humor skal være velkomment :-)

Ved du, hvilken rækkefølge de blev opstillet i? De har jo ikke partiliste, men rækkefølgen siger alligevel noget om deres styrke - om ikke andet så internt i partiet...

Garby sagde ...

Fra foreningens vedtægter: "Valg af folketingskandidater
§ 24 - Der vælges blandt de foreslåede kandidater fire personer under anvendelse af den i § 22 omhandlede fremgangsmåde.
Stk. 2 Den indbyrdes rækkefølge fastsættes under anvendelse af den i § 23 omhandlede fremgangsmåde. Dette gælder dog ikke, hvis opstillingen skal være egentlig sideordnet. Den højest prioriterede kandidat vælger valgkreds først, derefter vælger den næsthøjest prioriterede kandidat kreds o.s.v."

Anonym sagde ...

1. Morten Østergaard
2. Morten Skovsted
3. Zenia Stampe
4. Marianne Saxtoft

Zenia blev nummer 2 i første stemmerunde (hvor 2 øvrige kandidater måtte se sig slået), og måtte i anden runde rykke en plads ned. Han vælger sandsynligvis nordkredsen, som traditionelt giver flest stemmer.

Anonym sagde ...

Han = Morten Østergaard

Anonym sagde ...

Tak, Rasmus :-)

Det var nemlig lidt sjovt at se, hvor meget Zenia kunne på "udebane" i Århus (og hvor meget stemmekvæg RU kunne diske op med!).

kalkedon sagde ...

Personligt håber jeg, at Zenia bliver valgt. Men jeg er slet ikke så sikker på, at Zenia kan føle sig sikker på at blive valgt ved næste folketingsvalg. Marianne Saxtoft er helt klart en "sort hest". Hun er næstformand i Det Radikale Venstre. Hun er kommunalbestyrelsesmedlem i Favrskov, der er nabokommune til Århus. Hun har en helt anden profil end Zenia: hun er ældre (51 år), hun er ikke akademiker, og hun er ”land-Radikal” i modsætning til Zenia, der er ”by-Radikal”. Hun er med andre ord meget mere ”lokal” end Zenia. Og så går Marianne Saxtoft desuden slet og ret for at være en meget dygtig politiker.
Dvs., at Zenia dermed kommer til at konkurrere om de samme stemmer som Morten Østergaard, medens Marianne Saxtoft i højere grad vil have en chance mht. f. eks. kommunalt ansatte, hvor De Radikale pt. prøver at score stemmer vha. af deres Tillidsreform. Marianne Saxtoft er selv kommunalt ansat.
I og med, at Marianne Saxtoft som sagt tilhører en anden generation end Zenia, vil hun også i højere grad kunne tiltrække de mindre unge vælgere.

Alt i alt. Don’t rule out Marianne Saxtoft.

Anonym sagde ...

Morten Østergaard har ikke valgt nordkredsen, men øst (midtbyen). Morten Skovsted har fået nord

Anonym sagde ...

OK, min fejl (jeg huskede nordkredsen som den største).