fredag, november 24, 2006

Dom i absurd KU-sag

En besynderlig strid, der har haft Konservativ Ungdom (KU) som den ene part, endte fredag i Østre Landsret med bøder til to af organisationens medlemmer.

Sagen tog sin begyndelse, da en mand ved navn Rasmus Paludan ville forhindre et medlem af KU's forretningsudvalg, der lyder navnet Rasmus Paludan Malver, i blot at kalde sig Paludan til efternavn. Rasmus Paludan har flere gange involveret både medier og politi i sin sag.

Balladen førte til en stribe debatindlæg på ungdomsorganisationens hjemmeside, hvor Rasmus Paludan - altså ham uden Malver - blev hængt grumme til tørre af medlemmerne.

Det ville den Malver-løse Rasmus Paludan ikke finde sig i, og han har derfor kørt sagen gennem alle det juridiske systems instanser og i dag har Østre Landsret så - efter i længere tid at have gransket debattens ordlyd - afsagt dom.

Dommen lyder ifølge Ritzau på, at to KU-medlemmer har benyttet så groft et ordvalg, at der er tale om æreskrænkelse.

De to - der brugte vendinger som "a nasty slick boy" og "neurotisk" i deres beskrivelse af manden, er begge dømt til at betale to dagbøder á 500 kroner. De var begge blevet frifundet i byretten, fordi dommeren mente, at en hjemmeside for en ungdomsorganisation måtte have et vist frisprog.

Konservativ Ungdom blev frifundet i både by- og landsret for som organisation at have lagt hjemmeside til debatten. To andre KU'ere blev ligeledes frifundet, da deres ordvalg var mere skånsomt. De havde kun brugt ord som "smørhår", "narhat" og "slikfriller".

Under retssagen har det været nødvendigt at høre Dansk Sprognævn om betydningen af ordet "slikfriller" - et ord som nævnet aldrig før havde hørt. Ordet "anvendes ikke i en sammenhæng, der gør det muligt at afgøre eller bare gætte på betydningen", skriver nævnet.

Hvis nogle af vore læsere ved, hvad "slikfriller" betyder, så hører vi gerne en forklaring...

Update: Sagen blev bl.a. også behandlet af Pressenævnet tilbage i november 2005.

10 kommentarer:

Anonym sagde ...

Den mand (Rasmus Paludan) er da nok noget af det tåbeligste på denne jord.

http://www.sumsar.com/lawlord/
http://www.sumsar.com/dinnyeven/

*suk*

Lise sagde ...

Jeg er selv en af de to dømte piger i sagen, og mener at det er helt absurd at jeg er blevet dømt. Jeg vil dog råde jer begge til at passe på med hvad i siger -- man ved aldrig om man bliver sagsøgt!!!

DanskPol sagde ...

Hej Lise, Kan du så ikke hjælpe os med at opklare hvad en "Slikfriller" er?

Lise sagde ...

Jeg kan da prøve:
En slikfriller er sådan en med en masse gele i håret, lidt som en "smørhår".
Dansk Sprognævn har forgæves forsøgt at definere det, og måtte desværre melde ud at der ikke kan laves en forklaring på hvad det betyder da det næsten ikke er brugt nogle steder.

Anonym sagde ...

Han er åbenbart radikal!

http://www.ruk.dk/includes/download.asp?page=orgfiler&func=download&id=31

Anonym sagde ...

Jeg får lyst til at skrive grimme ting, som jeg kan blive sagsøgt for!!! *host* øjblikkelig indlæggelse på Hamlet *host*

Kan vi ikke bare lege at "slikfriller" kan betyde lige det man vil have det til at betyde! Så kan man selv fantasere løs! Frækt!

Anonym sagde ...

Gransker man hans øvrige fremtoninger, står det vist klart, at han lider af en sygdom af den ene eller anden form.

Det mest fornuftige er angiveligt fuldstændigt at undgå manden, da man ellers placerer sig selv i overhængende fra for at blive slæbt i retten for ligegyldigheder.

Anonym sagde ...

fra -> fare

Anonym sagde ...

Suffixet friller må stamme fra udtrykket hockeyfriller, som svenskerne bruger om folk med en bestemt frisure. I stedet for hockeyfrisure tales der her om slikfrisure (slikhår). Med slik menes der sandsynligvis sukkersødt (fedtet?), men måske henvises der til natklubben SLIK i København, hvilket jeg dog kun anser som en gisning.

Anonym sagde ...

Gyldendal skriver:
Frille, slegfred, tidligere anvendt betegnelse for en kvinde, der lever i et fast parforhold uden at være gift.