søndag, marts 04, 2007

Hvornår er man borgmester?

Det var byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune Svend Madsen (V), der ønskede en debat i byrådet om hvad, hvornår og hvor meget en borgmester må sige - og hvornår borgmesteren er borgmester, og hvornår han er privatperson. Det skriver Randers Amtsavis.

Årsagen til debatten er borgmester Hans Christian Maarups (S) tale ved en støttedemonstration i Mariager i januar. Her var flere hundrede borgere samlet for at vise deres utilfredshed med udvisningen af Mirsad, der er etnisk albaner fra Serbien. Mirsad er efterlyst af politiet og lever under jorden i Mariager-området.

I sin tale ved demonstrationen sagde H.C. Maarup blandt andet, at det er hyklerisk, når personer som Mirsad ikke kan få lov til at forsørge sin familie.

Borgmesterens tale havde stødt Svend Madsen, der mener, at man som borgmester skal være meget forsigtig med, hvad man siger. En borgmesterudtalelse kan meget nemt opfattes som hele byrådets holdning.

Derfor havde Svend Madsen bedt om at få punktet på byrådets dagsorden ved byrådsmødet torsdag aften.

- Jeg må bede Svend Madsen uddybe punktet, for jeg forstår ikke meningen og hensigten, sagde H.C. Maarup og gav ordet til Venstres byrådsmedlem.

- Problemet er, at folk opfatter udtalelserne som en officiel udtalelse, og jeg kan godt forstå, at folk opfatter den tale, som Mariagerfjord Kommunes officielle holdning, forklarede Svend Madsen.

Borgmester 24 timer i døgnet
Svend Madsen forklarede byrådet, at han var blevet ringet op af flere borgere, der var stødt over borgmesterens tale. Derfor ønskede Svend Madsen, at det fremover tydeligt skal fremgå, om H.C. Maarup udtaler sig som borgmester, eller om han udtaler sig som privatperson.

Hertil svarede H.C. Maarup, at han havde meget svært ved at se, hvordan sådan en adskillelse kan finde sted i praksis.

- Jeg er borgmester 24 timer i døgnet, også når jeg sover, sagde borgmesteren.

- Det er et stort ansvar at være borgmester, og man skal tænke sig om, men det er umuligt at varetage alle 42.000 indbyggeres synspunkter, fortsatte han og tilføjede, at det vel var på holdninger, han var blevet valgt som borgmester.

I byrådssalen var der dog opbakning til borgmesterens deltagelse i protestaktionen i Mariager, og til den tale han havde holdt. Blandt andet Finn Cilleborg (S), Poul Bergman (S) og Nicolaj Holm (R) udtrykte glæde over, at have en borgmester der turde have holdninger.

- Jeg respekterer Svend Madsens holdning, men jeg håber, at vi kan lade den falde, for vi skal være glade for, at vi i Danmark kan sige, hvad vi vil, sagde Finn Cilleborg, og forsøgte at lukke debatten.

Den blev dog ved i en halv time, og Erik Kirkegaard Mikkelsen (K) og Kim Laursen (V) støttede Svend Madsen, og opfordrede til god omtanke fremover.

- Jeg skal tænke mig om, det lover jeg, sluttede H.C. Maarup, men han understregede, at han ikke fortrød hverken sin deltagelse eller sine udtalelser ved støttedemonstration i Mariager i januar.

Her i landet har vi jo en statsminister og altså Svend Madsens partileder, der ikke har problemer med at være statsminister med et sæt holdninger på det ene tidspunkt og så være privatpersonen Anders Fogh Rasmussen med et helt andet sæt holdninger, det næste. Så at en borgmester har holdninger til andet og mere end lokalplaner og kommunalbudgettet bør ikke være noget problem.

Kilde: Randers Amtsavis

Ingen kommentarer: