Oplysningen kommer, efter at Anders Fogh Rasmussen sidste år blev kritiseret for at sammenblande parti- og statsapparatet i forbindelse med en omstridt pressemiddag på den officielle repræsentationsbolig. Heller ikke dengang fik de inviterede gæster at vide, at det i virkeligheden var Venstre, som var værten.
Ifølge en aktindsigt, Ritzau har fået i Venstres arrangementer på Marienborg siden regeringsskiftet i 2001, har Anders Fogh Rasmussen således på lignende vis inviteret Ulrik Federspiel til middagsselskaber på Marienborg uden at fortælle, at Venstre betalte regningerne.
Ulrik Federspiel har, som daværende ambassadør i Washington, deltaget i fire eksklusive middagsselskaber på Marienborg sammen med Anders Fogh Rasmussen og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) samt de tre herrers ægtefæller. Samlet pris: 27.426 kroner.
Ulrik Federspiel har ikke ønsket at lade sig interviewe om partiarrangementerne, og om han føler sig misbrugt i en politisk sammenhæng. Men Udenrigsministeriets direktør oplyser i en skriftlig kommentar, at han ikke vidste, at Venstre i virkeligheden var værten.
- Jeg opfattede det klart som om, jeg deltog i en middag med statsministeren som vært, ikke Venstres formand. Det var en naturlig del af mit job som ambassadør i Washington at briefe interesserede ministre om udviklingen i USA. Det gjaldt både når ministrene aflagde besøg i Washington, og når jeg selv var hjemme i Danmark, skriver Ulrik Federspiel.
Selv om Anders Fogh Rasmussen har forsikret, at der er vandtætte skotter mellem stats- og partiapparatet, så lovede han efter sagen om pressemiddagen, at det fremover skal stå klart for enhver, hvornår det er Statsministeriet, og hvornår det er Venstre, som inviterer. Invitationer fra Venstre vil således ikke bære Statsministeriets logo elefanten på brevpapiret, men partiets logo - kornblomsten.
På trods af, at Ulrik Federspiel - ifølge Statsministeriet - ikke modtog en sådan skriftlig invitation til de fire middagsselskaber, så oplyste Anders Fogh Rasmussen dengang til Folketinget, at han ikke var "opmærksom på situationer, som har givet eller skulle give anledning til ændrede procedurer med henblik på at skabe større klarhed over statsministerens funktioner som henholdsvis minister og partileder - ud over at det som bekendt er besluttet for fremtiden ikke at anvende ministerlogoet i partimæssig sammenhæng".
At denne i naturen ret latterlige sag overhovedet er politisk relevant kan Anders Fogh Rasmussen takke sig selv for. Han lagde grunde til et puritansk syn på statsledelse allerede i sin oppositionstid. Her kritiserede han, som oppositionens leder, flittigt SR-regeringen for at være præget af kammerateri og pamperi. Eksempelvis i 2001, da den daværende finansminister Pia Gjellerup (S) blev heftigt kritiseret for at have ansat partifællen Karsten Dybvad som sin departementschef.
I sin legendariske grundlovstale 2001 sagde Fogh bl.a.:
Der er stadig flere eksempler på, at især socialdemokraterne misbruger centraladministrationen og embedsmændene. I flere tilfælde er embedsmændene blevet beordret til arbejde, som er rent partipolitisk. Ét af de grove tilfælde var, da finansministeren beordrede sine embedsmænd til at udarbejde et fup-notat om Venstres politik. Der er foretaget en lang række partipolitiske udnævnelser af embedsmænd. Senest er en partitro socialdemokrat blevet udnævnt til departementschef i Finansministeriet.
Fogh ville nok i dag have ønsket sig, at han ikke havde været helt så firkantet. Spørgsmålet er, om Fogh - der er kendt som et dydsmønster, er den eneste i regeringen, der har problemer med at overholde den strenge moral. Hvis Ritzau er lige så ihærdig med aktindsigterne i andre ministerier, så skal der nok dukke lignende sager op.
Kilde: Ritzau via JP.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar