Socialdemokraterne lover, at Folketingets mindretal skal kunne kræve undersøgelseskommissioner nedsat. Venstre og De Konservative afviser tanken.
Folketingets politiske mindretal bør beskyttes bedre. Derfor lover Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, at - i fald at Socialdemokraterne får magt som de har agt - at 72 folketingsmedlemmer skal kunne nedsætte en undersøgelseskommission, selv om flertallet er imod. Hendes valgløfte afvises af regeringspartiernes politiske ordførere, Troels Lund Poulsen (V) og Pia Christmas-Møller (K).
- Vi vil sikre, at et mindretal på to femtedele af Folketingets medlemmer skal kunne gennemtrumfe, at man nedsætter undersøgelseskommissioner, siger Thorning-Schmidt til Radioavisen.
Hun peger på, at regeringen afviste oppositionens krav om en undersøgelse af danske specialstyrkers indsats i foråret 2002 i Afghanistan.
Med sit forslag gør Helle Thorning-Schmidt oppositionspartiernes fælles lovforslag om undersøgelseskommissioner til sit valgløfte. Regeringen afviste forslaget, og Dansk Folkeparti har "samme afslappede forhold til den parlamentariske kontrol af, om regeringen overholder de traditionelle parlamentariske spilleregler i Danmark", skriver hun i et indlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten.
- Vi har nu set fem års meget markante blokpolitik. Der er ikke nogen, der har gjort noget forkert, men jeg tror, at det er vigtigt, at Folketinget hele tiden kan kontrollere magthaverne. Det kan man netop gøre ved en form for mindretalsbeskyttelse af denne karakter, siger Helle Thorning-Schmidt til Radioavisen.
Thorning-Schmidts forslag pakker politisk uenighed ind i juridisk emballage, mener Pia Christmas-Møller.
- Jeg er imod, at et mindretal skal kunne nedsætte en undersøgelseskommission. Det er en dårlig idé. Hvis vi tager hele diskussionen om Irak og Afghanistan på baggrund af Guldbrandsens film ("Den hemmelige krig", red.), så er det en regulær politisk uenighed, siger hun til Ritzau.
I 90'erne gennemførte Nyrup-regeringen pinsepakken og en skattereform med én stemmes flertal. Alligevel ville det være "sindssygt", hvis den borgerlige opposition havde pakket dette ind i en undersøgelseskommission, mener hun.
- Vi kan ikke pakke det ind i en juridisk konstruktion og få det afgjort af en dommer. Det er misbrug af det juridiske system, siger Pia Christmas-Møller.
Hun opfordrer Helle Thorning-Schmidt til i stedet at deltage i flere debatter i folketingssalen.
Folketinget kontrollerer allerede regeringen, som er i mindretal, påpeger Troels Lund Poulsen.
- Jeg kan ikke se noget som helst argument for, at et mindretal nu skal til at bestemme over et flertal i Folketinget. Det er ikke klædeligt for demokratiet. Det er i grund og bund at kortslutte den politiske debat, siger han.
Helle Thorning-Schmidt ønsker ikke at tage en politisk diskussion i folketingssalen med åben pande, mener Troels Lund Poulsen.
- Når man ikke kan få sin vilje, så ønsker man, at alt skal parkeres i en undersøgelseskommission. Det er meget fattigt og et tilbageskridt for demokratiet. Vi har en folketingssal for at diskutere vore politiske uenigheder. Ikke for at undersøgelseskommissioner skal sidde i flere år for at komme med en lang teoretisk redegørelse, siger han.
Kilde: DR Nyheder.
fredag, februar 09, 2007
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
1 kommentar:
Opposistionen kan jo så til gengæld fremføre, at Anders Fogh Rasmussen vist kun tog ordet 2 gange i folketingssalen, da han var oppositionens leder.
Send en kommentar