Regeringen trækker de danske styrker ud af Irak af indenrigspolitiske årsager. Sådan lyder vurderingen fra et flertal af danskerne i en ny meningsmåling, som Catinet har gennemført for Ritzau.
Hele 39,7 procent af den voksne del af befolkningen mener, at den politiske situation i Danmark er den afgørende faktor for Irak-retræten, mens 41,3 procent ser det som en kombination. Kun 10,1 procent er af den opfattelse, at situationen i Irak har haft størst betydning.
Socialdemokraterne mener, at det er et udtryk for, at danskerne har "gennemskuet" regeringens plan og kalder den danske Irak-indsats for et historisk nederlag for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).
- Vi er helt oppe i superligaklassen, når det gælder udenrigspolitiske fejltagelser i den nyere danmarkshistorie. Det har været en dundrende fiasko at gå med i alliancen med USA's præsident, George W. Bush, om at besætte Irak. Og for ikke at få for mange smæk herhjemme vælger Fogh at trække sig ud og efterlade det rod, han selv har lavet, til irakerne, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, til Ritzau.
Forsvarsminister Søren Gade (V) forstår godt befolkningens reaktion, som den fremgår af meningsmålingen, men han mener samtidig, at fakta taler for regeringen.
- Folk kan da trække på smilebåndet, hvis de vil. Men irakerne har sagt, at de er klar til at overtage sikkerheden i syd. Og vi har holdt løftet til dem om, at når de overtager ansvaret, så skal vi ud. Hvornår skulle vi ellers have trukket os ud. Når der er lige så fredeligt som i København eller Århus, siger Søren Gade.
Den dugfriske Catinet-måling viser også, at danskerne generelt bakker op om beslutningen om at trække soldaterne hjem fra Irak. Samme billede fremmaner en meningsmåling, som Gallup har gennemført for Berlingske Tidende. 67 procent af danskerne mener, at det er rigtigt at hente soldaterne hjem. Kun 12 procent finder det forkert at trække de godt 450 soldater hjem, mens knap hver fjerde ikke ved, hvad de skal svare. Opbakningen til tilbagetrækningen er størst blandt venstrefløjens og Socialdemokraternes vælgere, mens flertallet blandt Venstres, de Konservatives og de Radikales vælgere er en anelse mindre.
Catinet-målingen hos Ritzau viser dog samtidig, at den samlede effekt af den danske deltagelse i Irak-operationen har haft en negativ effekt for den danske regering.
Kun 6,6 procent af danskerne er blevet mere positivt stemte over for regeringen på grund af deltagelsen i krigen i Irak. 27,4 procent er blevet mere negative, mens 61,5 procent er upåvirkede.
Det er nok det sidste tal, som Anders Fogh hæfter sig mest ved. Det viser nemlig, hvor vigtigt det er at måle, hvor meget en given sag betyder for folk. Der er næppe mange danskere, der vil flytte sit kryds pga. Irak-krigen. Hverken til den ene eller anden side.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar